Izabrati dobru hranu sastavni je dio brige o sebi. Iako se primarno fokusiramo na to kakvog je okusa, hrana koju unosimo treba svojim nutritivnim vrijednostima doprinijeti boljem funkcioniranju organizma. Što se bolje hranimo, imat ćemo više energije i bit ćemo boljeg raspoloženja
Merima Omerašević važi za pionirku u pravljenju sirovih poslastica u našoj zemlji. Njeni s mnogo mašte pripremljeni deserti i slana jela osvajaju mnoštvom okusa i nesvakidašnjim izgledom.
Instagram: Rawfoodism
Facebook: Mima’s vegan bakery
Kaša sa kurkumom i toplim bobičastim voćem
Sastojci (za 2 porcije):
1/2 šolje prosa
1 šolja vode
2/3 šolje biljnog mlijeka
1 kašičica kurkume u prahu
prstohvat crnog bibera
1 kašičica otopljenog kokosovog ulja
Za toplo bobičasto voće:
100g malina i borovnice
1 kašika javorovog sirupa
1/2 kašičice vanilije
Priprema
Kuhate proso i vodu oko 5 minuta dok ne ispari sva tekućina. Dodati mlijeko, kurkumu, biber i kokosovo ulje, te kuhati dok se smjesa ne ujednači i zgusne.
Za toplo bobičasto voće jednostavno sve sastojke skupa zagrijati dok voće ne omekša. Servirati preko kaše, dodati eventualno malo kokosovog jogurta i sjeckanih orašida.
Rižoto
Sastojci:
1 šolja riže
1 kašika kokosovog ulja
1 čehno bijelog luka
1 glavica crvenog luka.
Za sos:
1 čili papričica
1 hurma
1/2 kašičice soli
komadić rendanog đumbira
1 čehno bijelog luka
1 paradajz
1/2 crvene paprike
1 kašika jabučnog ocata
malo cijeđenog limuna
1/4 šolje maslinovog ulja.
Za serviranje:
susam
avokado
razno povrće po želji.
Priprema
Rižu skuhati prema uputama na pakovanju. Crveni i bijeli luk ispržiti na kokosovom ulju, te tome dodati rižu. Potom pržiti dok ne dobije zlatnu boju.
Sastojke za sos skupa blendirati. Pri serviranju posuti po riži sos i susam, te redati povrće.
Pesto od bundevinih sjemenki
Sastojci:
1 šolja maslinovog ulja
1 šolja sjemenki bundeve
šaka bosiljka
1 čehno bijelog luka
1/2 kašičice soli i bibera.
Priprema
Sve sastojke skupa blendirati.
U frižideru može stajati do dvije sedmice.
Salata od pečene tikve i avokada
Sastojci:
maslinovo ulje
so i biber
1/2 hokaido tikve
šaka špinata
1 avokado
šaka sjemenki bundeve
bobice nara.
Dressing:
maslinovo ulje
jabučni ocat
senf
so i biber
čili.
Priprema
Tikvu narezati na kockice, posuti maslinovim ulje, dodati so i biber, te peći 20 minuta na 240 °C.
Sastojke za dressing blendirati skupa (količinu prilagoditi po želji).
Pomiješati sve sastojke u salatu. Za bolji okus sjemenke bundeve tostirati 3-4 minute i posuti po salati.