Inspiriraciju potražite u našem jelovnikom koji će vas odvesti na nezaboravno kulinarsko putovanje
Merima Omerašević važi za pionirku u pravljenju sirovih poslastica u našoj zemlji. Njeni s mnogo mašte pripremljeni deserti i slana jela osvajaju mnoštvom okusa i nesvakidašnjim izgledom.
Instagram: Rawfoodism
Facebook: Mima’s vegan bakery
Predjelo
Quinoa salata s dressingom od limuna
Sastojci:
1/3 šolje quinoe
1 šolja zeleniša po želji
1/3 šolje oraha
1/3 šolje crvene paprike
1/3 šolje paradajza
2 kašike grožđica
2 kašike kapara
1 kašičica soli
1/3 šolje limuna
1/3 šolje maslinovog ulja
1 kašika usitnjenog bijelog luka.
Priprema
Quinou oprati i kuhati u slanoj vodi 10-15 minuta na srednje jakoj vatri, dok ne upije svu tečnost. Povrće usitniti. Za dressing: pomiješati maslinovo ulje, cijeđeni limun, so, biber i bijeli luk, te ostaviti da odstoji. Quinou pomiješati s povrćem, dodati grožđice i orahe, te pri serviranju posuti dressingom.
Glavno jelo
FALAFEL
Sastojci:
3.5 šolje sirove leblebije
1 crveni luk
2 čehna bijelog luka
5 kašika sjeckanog peršuna
2 kašike brašna od leblebija (može i bilo koje drugo koje koristite)
2 kašičice soli
2 kašičice kima
2 kašičice korijandera
1 kašičica bibera
1 kasičica paprike
ulje za prženje ili pek-papir za pečenje.
Priprema
Leblebije potopiti u vodi preko noći. Ocijediti ih i procesuirati u blenderu zajedno sa crvenim i bijelim lukom, te peršunom i začinima, sve dok se ne sjedini sve. Ostaviti sat vremena u frižideru. Formirati kuglice, uvaljati u brašno, te pržiti na ulju ili peći u rerni na pek-papiru dok ne postanu zlatne boje.
Servirati uz humus ili neki sos po želji.
Desert
Kuglice s čokoladom
Sastojci:
1/2 šolja orašida (orasi i bademi)
1/2 šolje sitnog kokosa
1 šolja hurmi
1 banana
1 kašičica burbon vanilije
1/2 šolje kakaa i usitnjene crne čokolade (sa što većim postotkom kakaa)
prstohvat soli.
Priprema
Hurme potopiti u toploj vodi pola sata. Usitniti u blenderu orašide, te dodati hurme i ponovo procesuirati dok se ne sjedine. Dodati bananu i vaniliju, te ponovo procesuirati dok ne postane kompaktna smjesa. Na kraju dodati so i kakao, čokoladu, te još malo blendirati sve skupa. Formirati kuglice i svaku uvaljati u kokos.
Piće
Cocktail od đumbira i limete
Sirup od đumbira:
30g oguljenog đumbira
1 šolja prokuhane vode
1/2 solje kokosovog šećera.
Ostali sastojci:
1 kašika cijeđene limete
2 kašike sirupa od đumbira
1 šolja mineralne vode.
Priprema
Sirup
Prokuhati vodu, đumbir oguliti na trakice, te dodati u vodu. Kuhati ga 10 minuta. Iscijediti kroz cjediljku tečnost. Dodati šećer i miješati dok se ne otopi.
Serviranje pića: veću čašu napuniti ledom, dodati 1 kašiku cijeđene limete, te 2 kašike sirupa od đumbira i 1 šolju mineralne vode. Promiješati i piti