Diana – princeza koja je prekršila sva pravila

Diana Spencer, prva supruga britanskog prijestolonasljednika Charlesa – princa od Velsa, svoju popularnost, status u društvu iskoristila je kako bi pokrenulu generaciju slavnih filantropa. 

Nije htjela ostati prepoznatljiva samo po lijepim haljinama i kraljevskim povlasticama… Odbila je uklopiti se u tradicionalne kraljevske krugove. Bila je omiljena. Bila je Kraljica srca – koju Englezi nikada nisu preboljeli.

\"\"

Diana je željela kraljevsku porodicu približiti ljudima – htjela se povezati s njima.

– Željela bih da monarhija ima više kontakta sa svojim ljudima – rekla je Diana u intervjuu za BBC 1995. godine.

Tu zamisao, princeza je pretvorila u stvarnost. Bila je zaštitnica više od 100 različitih dobrotvornih i humanitarnih organizacija i ciljeva.

Ona nije bila voljna samo zbližiti s ljudima i razgovarati s njima, već čuti šta su njihovi strahovi, potrebe i zabrinutosti. Bila je spremna sebe izložiti riziku.

Godine 1997. posjetila je Angolu kako bi podržala borbu protiv nagaznih mina, riskirajući vlastitu sigurnost kako bi pomogla onima kojima je pomoć potrebna.

– Pročitala sam statistike da Angola ima najveći procenat amputacija bilo gdje u svijetu – rekla je Diana u dokumentarcu BBC-a, Heart of the Matter i dodala:

Ta je jedna osoba na svakih 333 izgubila ud, većina njih eksplozijama mine. Ali to me nije pripremilo za stvarnost.

Pobijedila je i u borbi predrasuda prema AIDS-u. U vrijeme kada je ova užasna bolest bila manje poznata javnosti i kada su ljudi živjeli s pretpostavkom da se bolest prenosi dodirom Diana se pobrinula da se fotografira kako se rukuje s HIV pozitivnim pacijentima u bolnici u Londonu 1987. godine, ne noseći rukavice. Bio je to važan trenutak svijesti i saosjećanja u trenutku kada je stigma bila najgora.

Diana je posjetila i prihvatilišta za beskućnike u Londonu i okolini, i pobrinula se da sa sobom povede i svoje sinove, princa Williama i princa Harryja, kako bi mogli vidjeti skloništa i kako bi mogli razumjeti da ne žive svi život kakvim su oni živjeli.

– Moja majka mi je davno predstavila takvo područje. To mi je otvorilo oči i veoma mi je drago zbog toga. To je nešto što me dugo drži – kasnije je princ William izjavio za Telegraph u vezi sa svojim radom sa beskućnicima – što je nastavak naslijeđa njegove pokojne majke.

Princeza je odbijala nepotrebnu formalnost.

– Diana je bila prva članica kraljevske porodice koja je to učinila – rekla je Ingrid Seward, urednica magazina Majesty. „Kraljevska porodica je govorila da svi moraju biti puni poštovanja prema njima. Ali Diana je rekla:

– Ako je neko veoma nervozan zato što razgovaraš sa njim ili razgovaraš sa malim djetetom ili bolesnom osobom, stavi se na njihov nivo.

Sada se vidi kako vojvoda i vojvotkinja od Sussexa često rade isto.

Njena dva najveća postignuća

Princeza Diana posegnula je za ljudima iz svih dijelova ljudskog spektra, od djece do starijih, siromašnih do bolesnih, i uvijek je nalazila vrijeme da bude aktivna majka sa svojim sinovima – još jedan aspekt njene ličnosti koji se često nije viđao u kraljevskim porodicama do toga vremena.

Njeno naslijeđe milosrđa i dalje se nastavlja i kroz njene sinove i njihove žene, te kroz dobrotvornu fondaciju Memorijalni fond princeze Diane, koja je počela sa donacijama u vrijeme njene smrti, i to traje već godinama.

Bila je buntovna protiv ustaljenih konvencija, stavljajući porodicu ispred kraljevske dužnosti i bila je majka prije nego što je postala slavna. Učila je svoje dječake da budu normalna djeca, odvodeći svoje dječake u McDonald’s i vozeći se javnim prevozom.