Steliana Nedera: Na putu novih otkrića

UNDP, organizacija s najvećim brojem zaposlenih žena od svih UN-ovih organizacija, posljednjih godina podstiče liderstvo kod žena, a sada je pokrenuo i novi projekat Accelerator Lab za ubrzani razvoj u 21. stoljeću. O tome, između ostalog, razgovaramo sa Stelianom Nedera, rezidentnom predstavnicom u BiH

UNDP je formalno u Sarajevu pokrenuo Accelerator Lab – inicijativu s ciljem pronalaženja rješenja za ubrzani razvoj u 21. stoljeću. Novi dodatak UNDP-ovim alatima i pristupima, Globalna mreža 60 razvojnih laboratorija pokrenuta je u januaru 2019. godine, a jedan takav laboratorij je i pri UNDP-u u BiH.

– U 21. stoljeću rad na razvojnim pitanjima poput smanjenja siromaštva ili borbe protiv klimatskih promjena zahtijeva fleksibilnost, brže učenje i širu mrežu partnera. Zadaća ovih laboratorija je da iskoriste snagu lokalnih inovacija, te metoda poput kolektivne inteligencije i društvenog eksperimentiranja, s posebnim naglaskom na rad s ljudima i za ljude. Budući da su povezani u najbržu mrežu učenja za razvojne izazove, 60 laboratorija će produbiti i proširiti praksu provođenja eksperimenata u razvojnom sektoru za potrebe testiranja određenih ideja te podijeliti naučeno – govori Steliana na početku o projektu.

Ostatak razgovora pročitajte u printanom izdanju Ladies In magazina.