Juha žive boje i orijentalnog okusa grije aromatičnim začinima, koji svojim zdravim sastojcima pridonose zaštiti zdravlja tokom jeseni i zime
Potrebno:
- 1 kg mrkve
- 1 luk
- 1 čehno bijelog luka
- 2 kašike ekstradjevičanskoga maslinovog ulja
- komad đumbira dug 4 cm
- ¼ kašičice kurkume
- ¼ kašičice cimeta
- ¼ kašičice kajenskog bibera ili ljute papričice
- 1 litar povrtnog temeljca
- so i svježe mljeven biber
- svježi peršun za posluživanje
Mrkve očistite i narežite na kolutiće. Crveni i bijeli luk ogulite i nasitno nasjeckajte. Đumbir ogulite i naribajte. U loncu zagrijte ulje, pa na njemu propirjajte luk i đumbir. Pospite kurkumom, cimetom i kajenskim biberom, te pirjajte pola minute, piše seansa.hr. Dodajte mrkvu i kratko propirjajte, a zatim ulijte temeljac i kuhajte dok ne zakipi. Smanjite vatru i kuhajte dok mrkva ne omekša. Maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom. Začinite soli i biberom po ukusu, pospite svježim peršunom, te poslužite.