Ko je dječak koji je osmislio web stranicu za praćenje koronavirusa?

Avi Schiffmann želi da promijeni svijet. Za većinu 17 – godišnjaka ovo zvuči kao uzvišen cilj, ali Schiffmann, tinejdžer čija web stranica za praćenje korona virusa prikuplja posjete iz cijelog svijeta, ima prilično dobru startnu poziciju.

Njegova stranica ncov2019.live je doslovno imala preglede stanovnika iz svih zemalja na svijetu. Oko 60% prometa na stranici dolazi iz SAD. Stranica je u osnovi mjesto za sve informacije koje jedna osoba može da traži, a koje se tiču širenja COVID-19 (koronavirus).

Sadrži kako globalne tako i lokalne statističke podatke, vodič, sekciju za pitanja i odgovore, i mapu širenja virusa. Kao izvor informacija koristi Centar za kontrolu bolesti (Center for Disease Control), Svjetsku zdravstvenu organizaciiju i BNO News.

Jedan od razloga uspjeha web stranice pripisuje se povoljnom tajmingu. Naime, kada je lansirao aplikaciju u decembru, koronavirus još uvijek je bio prisutan samo u Kini.

“Primjetio sam da je bilo previše dezinformacija. Bilo je veoma teško doći do preciznih podataka. Pomislio sam, “Izgleda da mogu da uradim bolje nego vlada i jednostavno sam napravio aplikaciju”, rekao je.  Obratio sam se novinskim agencijama iz zabave. Niko od njih mi nije odgovorio, a sada mi se vraćaju, što je meni prilično smiješno.” Inače on odbija većinu intervjua, jer jednostavno nema vremena za hiljade mailova dnevno i većinu dana ostaje budan do ranih jutarnjih časova kako bi radio na aplikaciji, koja mu sada oduzima skoro svo vrijeme.”

Uprkos slavi i uspjehu on je kao bilo koji 17-godišnjak, bar što se jednog tiče – želi da završi srednju školu što prije. Odličan je učenik, ali iskreno kaže da mu škola oduzima vrijeme za projekte.

“Želio bih da maturiram što prije i jednostavno završim sa tim. Ponekad jednostavno moram da prestanem da radim na projektu, jer moram da učim za testove.” Kaže da je do sada dobio na stotine ponuda za praksu i posao iz sektrora zravstva, startapa i investitora.

U bilo kojem trenutku web stranica ima najmanje 3.000 posjetilaca. Čestitke koje prima sa svih strana, uključujući i Cenatar za kontrolu i prevenciju bolesti, nadoknada je za svakodnevni stres kojem je izložen kako bi web stranica bila tačna i korisna za sve koji je posjete.

“Rekao bih najgori dio – ne bih rekao da je loše, je što mi oduzima većinu vremena. Izložen sam velikom stresu, jer stranicu koriste u cijelom svijetu. Činjenica da ljudi iz cijeog svijeta koriste moju stranicu i vjeruju joj je prilično stresna. U zadnja 24 sata stranica je imala otprilike 2,5 miliona posjetilaca.”

Schiffmann uči veoma brzo. Sigurnost podataka postaje sve važnija sa sve većim brojem posjetilaca, tako da se odlučio da sam nauči osnove internet sigurnosti za sedam dana.

I dok je zaista zahvalan za sve što mu je donijela web stranica, Schiffmann dosta priča o snovima koje ima za budućnost. Novac i slava svakako nisu motivacija za te snove. I dok ga svi pitaju da li želi da bude sljedeći Bil Gates ili Mark Zuckerberg, odbacuje poređenja iz idealističkih i pragmatičnih razloga. On jednostavno želi da bude on i da stvara svoje stvari.

Prije nekoliko sedmica jedna profesorica ga je zamolila da bude video gost na njenom času. Rekla mu je da je njen razred zainteresovan za kodiranje, ali da škola nema dovoljno novca da ponudi časove kodiranja učenicima. Prilike kao ova, da pomaže drugima sa manje prilika nego što on ima, su ono što ga motiviše u njegovoj želji da promijeni svijet, piše mi-reporter.com

“Zaista se trudim da ostanem skroman uprkos svemu što se dešava. Većinu novca koji dobijem planiram da doniram.  Čak i ako postanem veom bogat kao Jefff Bezos, ne vidim razlog ni svrhu tolike količine novca.”