Čarolija okusa koja nastaje bez kuhanja, s mnogo fantazije i pozitivne energije koja prosto mami u vaš dom
Čokoladne kuglice
Foto: Maja Topčagić
Sastojci:
1 šolja oraha
1 šolja hurmi
prstohvat soli
3 kašike kakaa.
Priprema
Prvo blendirati orahe do brašna, zatim dodati ostale sastojke i nastaviti blendirati dok se smjesa ne ujednači. Formirati kuglice i uvaljati po želji u sitni kokos, sjeckane lješnjake, kakao, pšeničnu travu i slično.
Držati u frižideru.
Napomena
U svaku kuglicu možete dodati i po jednu malinu ili višnju.
Avocado choco mousse
Sastojci:
1 avokado
1/4 šolje kakaa (najbolje sirovog)
1/4 šolje biljnog mlijeka (kokosovo, bademovo, zobeno…)
1/4 šolje zaslađivača (agavin ili javorov sirup, stevija…)
1 kašikica vanilije (ekstrakt ili burbon vanilija u prahu).
Priprema
Sve sastojke blendirati i servirati. Eventualno, ukrasiti sa sjeckanim orašidima ili nekim voćem.
Zobena kaša
Sastojci:
1 šolja biljnog mlijeka (kokosovo, bademovo…)
1/2 šolje malina i borovnica
1/2 šolje zobenih pahuljica
1 kašikica burbon vanilije
1/2 kašikice cejlonskog cimeta
eventualno neki zaslađivač (sjeckane hurme ili javorov sirup).
Priprema
Zagrijati mlijeko na srednje jakoj vatri, dodati ostale sastojke i miješati dok se smjesa ne zgusne. Servirati uz još malo voća, čijinih sjemenki, kokosovog čipsa, putera od lješnjaka (ili drugih orašida), kakao zrna… ovisno o tome šta trenutno imate u kući.
Torta od vanilije i jagode
Foto: Maja Topčagić
Sastojci za promjer od 20 cm, što je srednja veličina za desetak komada.
Podloga:
– 1 šolja orašida (orasi, bademi, lješnjaci…)
– 10-ak hurmi
– eventualno malo sitnog kokosa
– 1 kašika otopljenog kokosovog ulja.
- krema:
– 1 šolja sirovih indijskih oraha (potopljenih preko noći u vodi, ili minimalno 5h, pa ocijeđenih)
– malo burbon vanilije ili ekstrakta vanilije
– po želji 3 kašike nekog zaslađivača (agavin ili javorov sirup)
– 1/2 šolje nekog biljnog mlijeka (kokosovo, bademovo, zobeno…)
– 7 kašika otopljenog kokosovog ulja ili kakao maslaca.
- krema
Sve je isto kao kod prve kore, samo umjesto mlijeka koristite sok jednog cijeđenog limuna i jednu šolja jagoda, svježih ili zamrznutih, pa otopljenih. Eventualno možete dodati malo mlijeka radi lakšeg blendiranja.
Priprema
Blendirajte prvo orašide do brašna, potom dodajte ostale sastojke i nastavite blendirati dok se smjesa ne sjedini. Utisnete je u kalup prethodno obložen papirom za pečenje i odložite sa strane dok pripremite prvu kremu.
Sastojke za kremu stavite u blender. Poželjno je da to bude što jači blender radi fine kremaste strukture. Izlijte na podlogu, pa stavite u zamrzivač da se stisne dok pripremate drugi sloj.
Drugu kremu radite istim postupkom kao i prvu. Potom ćete je izliti na prvu i staviti u zamrzivač na minimalno 3-4h da se smjesa stegne. Nakon toga može stajati u frižideru i do 5 dana, a zamrznuta mjesec.
Ukrasite po želji voćem, listićima mente ili kokosovim čipsom.
Napomena:
Sastojke prilagodite kalupu koji imate. Ako je manji, smanjite sastojke, za veći dodajte.