Zottarella recepti: Pripremite ukusna i zdrava jela

Zottarella i Ladies In Glamour u nastavku vam donose nekoliko ukusnih recepata… Ukusno jelo ne mora biti ono koje oduzima puno vašeg vremena za pripremu. Baš naprotiv, brža i jednostavnija jela budu obično najukusnija!

TORTELINI

UMAK OD POVRĆA

\"\"

Sastojci:

100g naribane mrkve

150g naribanih tikvica

100ml punomaso vrhnje za kuhanje

1 kašičica limunovog soka

3-4 mlada luka narezana na trakice

3 kašičice ulja

20g maslaca

So

Bijeli biber u prahu

1 kašičica nasjeckanog peršuna

2 kašičice poprženih pinjola

Na mješavini maslaca i ulja stavite mrkvu, tikvice, mladi luk, posolite i pirjajte u vlastitom soku da tekućina ispari. Umiješajte vrhnje, sok limuna, po potrebi još malo posolite, pobiberite i kuhajte još   1-2 minute. Skuhajte odabranu tjesteninu prema uputi na pakovanju, umiješajte u napravljeni umak, posipajte peršunom, poprženim pinjolima i poslužite uz salatu od matovilca.

UMAK OD PILETINE S BUNDEVOM

\"\"

Sastojci:

2 kašičice maslinovog ulja

2 luka sitno nasjeckana

3-4 češnja nasjeckanog bijelog luka

250g pilećih prsa narezanih na kockice

350g pirea od bundeve

½ šoljica vrhnja za kuhanje

1 kašičica ljutog čili umaka

Svježe nasjeckani muškatni oraščić

2 prstohvata cimeta

So i crni biber

7 do 8 listova svježe kadulje, tanko narezanih+ nekoliko listova za ukras

Zagrijte ulje do srednje topline. Dodajte luk i bijeli luk, te miješajte 3 minute. Najprije stavite piletinu, a zatim dodajte i bundevu. Umiješajte vrhnje za kuhanje i začinite ljutim umakom od čilija, muškantnim oraščićem, cimetom, soli i biberom. Smanjite toplinu na srednju jačinu i pirjajte 5 do 6 minuta dok se umak zgusne. Zagrijte posoljenu vodu za Tortellone i kuhajte ih prema uputama na pakiranju. U umak umiješajte kadulju te njime prelijte ocijeđene Tortellone.

ZOTTARELLA

\"\"

Zottarella Roščići

Za 12 komada

Sirup: 100g šećera, 1 kašičica limunovog soka.

Roščići sastojci:

1 pakiranje (125g) Zottarella Classic kuglica

5 kašičica isjeckanih oraha

1 kašičica šećera

½ kašičica soli

1 pakiranje (270g) lisnatog tijesta iz zamrzivača

suncokretovo ulje za premazivanje

PRIPREMA:

  1. Šećer, 100ml vode i sok od limuna u posudi pustite da proključa, a onda ga ostavite da se dobro ohladi.
  2. Prethodno zagrijati pećnicu na 200°C gornji i donji grijač. Pleh obložiti papirom za pečenje.
  3. Zottarella Classic kuglice ocijedite i izrežite na sitne kockice. Pomiješajte s orasima, šećerom i cimetom.
  4. Lisnato tijesto razvijte, premažite s malo ulja i isjecite na 12 trokuta. Po 1-2 kašičice stavljati na sredinu, uviti u roščiće i stavljati na pleh.
  5. Pecite u pećnici oko 15-20 minuta. Izvadite i ostavite oko 5 minuta da se ohlade, a onda tople premazati sirupom. Prije posluživanja ostaviti oko sat vremena da se sastojci sjedine.