Nataša Borozan: Ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda

Nataša Borozan, Mostarka s trenutnom adresom u Milanu, nedavno je, zajedno s 20 modela iz cijelog svijeta, oborila Guinnessov rekord na Mount Everestu prošetavši pistom na najvišem vrhu svijeta. Cilj događaja bio je promicanje održive mode, te širenje svijesti o klimatskim promjenama

 Piše: Indira Delić

Prošetavši modnom pistom na najvišoj nadmorskoj visini na 5.643 metra – Kala Patthar, popularnoj pješačkoj stazi nasuprot Mont Everesta, Nataša Borozan oborila je Guinnessov record i jedino je ime iz naše zemlje koje je učestvovalo u ovom avanturističkom podvigu.

\"\"

Najjače iskustvo ikad

\"\"

\"\"

Nataša se pridružila modnoj ekspediciji na poziv jednog italijanskog fotografa mjesec prije polaska, a sve je krenulo iz Nepala, gdje se nalazi brend koji je došao na ideju da organizira reviju o kojoj se mnogo govorilo.

\"\"

\"\"

\"\"

– Bilo je teško, ne toliko fizički, koliko mentalno. Boravila sam s 20-ak osoba u prostorijama, gdje smo spavali u vrećama napravljenim za ekstremno niske temperature. Nismo prali ruke više od 10 dana, sve je bilo zaleđeno. Pored toga snimali smo mini seriju/dokumentarac za MTV America tako da je bilo dodatno teško u tim uslovima. Ipak, zauvijek ću pamtiti ovo putovanje. Bilo je to najljepše, najemotivnije i najjače iskustvo ikad – kaže ljepotica iz Mostara, koja godinama osvaja modne piste širom svijeta.

\"\"

Emocije prema modelingu, manekenstvu i dizajnu gaji od djetinjstva.

– Manekenstvom sam se počela baviti s 12 godina. Tada nisam ni pomišljala da ću samo 10 godina poslije biti model u prijestolnici mode. No, dolaskom u Milano trebalo mi je mjesec da shvatim kako će to biti moje profesionalno opredjeljenje. U početku mi nije bilo lako, jer sam prvi put otišla daleko od porodice, prijatelja i bila prepuštena sama sebi.

\"\"

 Ekološki materijal

Nataša nam je otkrila da ljudi u modi gledaju svoj interes, da su egocentrični, te često teški za saradnju. No, ima i onih s kojima jedva čeka raditi na nekom projektu. Ona njeguje i dugogodišnju saradnju s Michaelom Korsom, a uspjeh je ostvarila i s brojnim modnim brendovima kao što su Cavalli, Philipp Plein, Tory Burch, Elisabetta Franchi… Također, počela je sarađivati i s Institutom Modigliani, koristeći njegova umjetnička djela za njene suknje, rađene s ekološkim materijalima.

\"\"

– Htjela sam napraviti nešto što niko nikada nije uradio. Povezala sam moje dvije ljubavi, modu i umjetnost. Izlagali smo na nedavno održanoj sedmici mode u Parizu i Milanu, ali ono što dolazi tek će biti pun pogodak. Nastavljamo raditi s Amedeom Modiglianijem, ali ovaj put, pored suknji, pravit ćemo haljine i bodije – završava Nataša.