Emina Husedžinović – Ibrahimović: Čuvarica bh. tradicije

Kreativnost je životni moto, jedne od najpriznatijih bh. dizajnerica – Emine Husedžinović-Ibrahimović. Ova dama ističe da je veoma bitno imati kontinuitet u radu, stalno se educirati, te se usavršavati. 

Iza nje je dvadeset godina angažiranog djelovanja u području modnog dizajna, mnogobrojne samostalne modne revije, projekti…

\"\"

Jasno profiliranim dizajnerskim rukopisom, utemeljenim na visokim estetskim kriterijima vješto u postmodernističkoj maniri, reinterpretira elemete prošlosti  stavljajući ih u savremeni kontekst. Njen doprinos afirmiranju bh. modne scene može se interpretirati kroz obim i kvalitet opusa, ali i nastojanje da se ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti. Stoga je s razlogom  nazivaju čuvaricom bosanskohercegovačke tradicije. Ona je dizajner koji prati modne instance međutim ne odstupa od svoje vizije mode, te samim tim njen rad ostaje autentičan.

Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet. Svakim novim projektom ili kolekcijom pokazuje da modna scena Bosne i Hercegovine ima čim da se pohvali i da je moda poziv kojem se treba ozbiljno posvetiti.

 Odnos savremnog i tradicionalnog kroz “Kosmos” – Emine H. Ibrahimović

Jedna u nizu kolekcija, ove talentirane dizajnerice – Kosmos nadahnuta  je bosanskohercegovačkim naslijeđem i folklorom u savremenom vidu odijevanja. Žanrovski je unikatan pret-a-porter. Princip monohromije i komlementarnosti se u konačnici smiruje  reduciranjem kolorita na ahromatske kontraste crnog i bijelog. Silueta pješčanog sata  naglašava ljepotu ženskog tijela. Ističe provokativnu formu odjeće koja naglašava eleganciju i šarm svake dame. Upotrebom ražličitih tekstura oplemenjuje se izgled odjevnih predmeta.  Jednostavnost rukopisa dorađuje čipkanim formama i modnim dodacima koji oslikavaju miris bosanskohercegovačke etnologije.  Recentna kolekcija “Kosmos” nastala kao sublimacija dosadašnjeg kontinuiranog rada potvrđuje doslijednost autorice u problematiziranju odnosa savremenog i tradicionalnog.

Kroz ovu kolekciju  provlači se modifikacija fraka i muškog kostima u svrsi ženskog, a inspirirana je mističnošću i neograničenošću kosmosa. Emina se igrala sa nježnom čipkom koju je kombinirala s konstrukcijskim krutim formama. Koristila je osnove engleske klasike, radila transfrmacije dandy looka kroz način odijevanja dominantne i moderne dame.

Poznati kujundžija Omar Krasnić na originalan način upotpunjuje njene kreacije svojim nakitom i modnim dodacima, i samim tim tema bosanskohercegovačke etnologije je zaokružena upravo kujundžiskim zanatom koji izumire.