Možda vam se čini ekstravagantno pripremati jela čije nazive ne čujemo tako često, ali nema razloga da zaziremo od nečega malo drugačijeg – a vidjet ćete da ova tjestenina nije uopšte mnogo drugačija od one koju inače pripremamo.
Pripremila: Selma Aganagić-Gabela
Azijska kuhinja nije uvijek u ekstremnom spektru i mislim da ste to mogli primjetiti kroz recepte za losos mariniran u hoisin sosu (super alternativa za soja sos), tu je okrepljujuća ramen supa kojoj sam dala malo balkanskog duha, dok su kozice s susamom u soja sosu apsolutni hit koji jedva čekam ponovo pripremiti. Svi sastojci se mogu pronaći ili u supermarketu, na pijaci ili ribarnici. Očigledno, ovakva jela nisu svakodnevno na meniju, ali volim povremeno da nam u kuhinji zamiriše nešto malo drugačije – čisto da ne upadnemo u dosadnu rutinu.
Da se vratimo na današnji recept. Soba su dugi, tanki heljdini rezanci. Ovo jelo je posebno zastupljenio u planinskim područjima, gdje su cijene heljde povoljnije nego cijene riže. Rezanci se poslužuju vreli s juhom od sojinog umaka ili na sobnoj temperaturi, a odlični su i kao hladna salata. Da sam znala koliko ih je lako pripremiti i koliko su ukusni, mnogo ranije bih ih ubacila u prehranu. Ali, djeluju malo čudno u pakovanju, tamniji su, kraći i nisam znala da su samo varijacija meni inače jedne od omiljene tjestenine – a to je ona od heljde. Jednostavno volim ukus, teksturu heljdine tjestenine, a dodatni plus je što mi nikada teško ne pada na stomak. Ako negdje u zamrzivaču imate kesicu smrznutog povrća sa kojim ne znate šta da radite – sada ćemo transformisati prilično jednostavne sastojke u nešto fantastično.
Soba tjestenina od heljde sa povrćem i kotletom lososa
cca 120 grama soba tjestenine od heljde (1 i po svežanj iz pakovanja), 150 grama smrznutog povrća (mi smo koristili kinesku mješavinu),2-3 glavice šampinjona, pola paprike, dva mlada luka, 2 česna bijelog luka, 1/2 nasjeckanog crvenog luka, 2 supene kašike soja sosa, 2 kafene kašike sriracha sosa, biber, so, maslinovo ulje, parmezan, čili sjemenke
Soba tjestenina od heljde se može kupiti u Bingu, gdje mi je i zapala za oko. Priprema se veoma jednostavno – u pakovanju dolazi više svežnjeva tjestenine – za nas dvoje je jedan i po svežanj bio taman količinski. Soba tjestenina se kuha tri minute u vreloj vodi, potom se voda u kojoj se kuhala iscijedi a tjesteninu prođemo ispod mlaza hladne vode. Tekstura joj je super – baš al dente. Meni je bitno da tjestenina nije prekuhana, da nije “sluzava”, a to ova definitivno nije jer se lijepo može zagristi. Tako pripremljenu soba tjesteninu ostaviti po strani dok u tavi zagrijemo malo maslinovog ulja za kuhanje.
Na srednje jakoj vatri ubacimo isjeckani crveni luk da se blago karamelizira. U međuvremenu uzmemo 2-3 glavice šampinjona, isjeckamo ih, te ubacimo da se proprže na luku (1-2 minute na svakoj strani). Kada su gotove, prebaciti ih na tanjir. Malo mljevenog bibera i soli prstohvatom dodati, čisto da ovi jednostavni začini izvuku maksimum iz arome. Potom u sada praznu tavu ubaciti nasjeckanu papriku i mladi luk. Pržiti još 1-2 minute, dok se paprika ne omekša. Potom dodati mrznuto povrće te, pomiješati sa lukom i paprikom te ostaviti da se prži sve skupa 3-4 minute. U tavu dodati nasjeckanog bijelog luka i soba tjesteninu. Preliti s malo soja sosa, dodati malo sriracha sosa, te pustiti da se krčka do minute. Ugasiti vatru, servirati sa još malo svježeg nasjeckanog mladog luka, narendanim parmezanom i čili sjemenkama. Servirati svježe pripremljeno i toplo.
Mi smo soba tjesteninu poželjeli servirati s kotletom lososa koji je još jednostavnije pripremiti. Ulje vam nije ni potrebno, jer je losos svakako masna riba (sadrži zdrave i poželjne masti), dok je kotlet još “sočniji” od klasičnog fileta. Prži se po 5 minuta sa svake strane. Ukoliko imate grill tavu, tim bolje iako nam je sjajno ispao i u onoj regularnoj. Na kraju pečenja po potrebi posolite i pobiberite. Mi smo i njega posuli čili sjemenkama koje su nam se baš dopale a ukoliko dopustite još jednu preporuku – isprobajte da napravite i jednostavnu salatu od cherry paradajza sa bučinim uljem i aceto balsamico. Prekrasno i svježe!
https://www.simply-selma.com/2020/04/soba-tjestenina-od-heljde-sa-povrcem-i-kotletom-lososa.html
O Selmi…
Selma Aganagić-Gabela, blog je počela kreirati prije, gotovo, osam godina, te je uz fotografiju najljepši hobi koji je mogla poželjeti. Omogućava joj da kroz pisanje, istraživačku analizu brojnih tema, ali i kroz fotografiju podijeli svoje interese sa svim znatiželjnim čitateljicama – ali i čitateljima. Danas su to njega osjetljive kože, zasitan i zdrav recept, preporuka korisnog dodatka prehrani uz dobar ulov kojim volim učiniti svoj dom još ugodnijim i prijatnijim. Instagram je mjesto gdje često podijeli filmsku preporuku, ali i #fitspo dok su IGTV videa super brz i praktičan način demonstracije pripreme nekih od recepata iz moje njene arhive. https://www.simply-selma.com/