Bh. frizeri savjetuju iz izolacije: Budimo strpljivi još malo!

Frizeri mnogim damama, svojim stilskim umjećima na kosi vraćaju osmijeh na lice, tu su da poprave dan… Često su u ulozi psihologa, savjetnika i pravi su čarobnjaci.

No, već duže vrijeme zbog pandemije, uzrokovane virusom korona, frizerski saloni službeno su zatvoreni.

Dosta pitanja se vrti po glavama mnogih dama. Hodati s crnim ili sijedim izrastkom ili se ofarbati sama? Kako njegovati kosu? Kada se otvaraju saloni?…

Na ova pitanja odgovore su dali uspješni bh. frizeri.

\"\"

Mahir Sinanović

\"\"

Poznati sarajevski frizer Mahir Sinanović među čijim klijentima se nalaze ljudi svih profesija, javne ličnosti, pa čak i članovi kraljevske porodice iz Dubaija, savjetuje kako tretirati kosu u danima kada smo uskraćeni odlascima u frizerski salon.

– Ovo je idealna prilika, sticajem okolnosti, da se kosa odmori od prevelikih i teških tretmana. Bilo bi dobro iskoristiti vrijeme za dobre Pakunge na bazi suhih ulja, kao što je kokosovo ulje. Izrastak, ako se baš mora farbati – koristite color boju, koja je najbezbolniji način za kućnu varijantu. Frizure bi trebale da idu ka prirodnijem stilu – bez agresivnih boja. Rad salona, kao i svi, željno isčekujem. Nadam se da u petom mjesecu počinjemo s radom.

Mahir vrijeme kod kuće provodi s porodicom.

– S djecom, nakon njihove online nastave, zanimamo se raznim stvarima. Također, na društvenim mrežama pratim šta se dešava sa mojom strukom.

Mario Gurabić

\"\"

Mario Gurabić, uspješni frizer iz Tuzle, po završetku srednje škole odlazi u Australiju, tačnije u Sydney, gdje se zapošljava u jednom od najpoznatijih lanaca frizerskih salona. No, nostalgija za domovinom je prevagnula, te se nakon određenog vremena vratio u svoju Tuzlu. Vizija je bila da, nakon iskustva i znanja koje je stekao, u svom gradu radi ono što najbolje zna. Vođen svojim željama 2013. godine otvara svoj salon pod nazivom Fashion By MG.

Pitali smo ovog omiljenog Tuzlaka mnogim damama – kako provodi vrijeme u izolaciji.

– U redovnim, normalnim uvjetima, kod mene nema niti nedjelje slobodne, niti vikenda. Mnogo sam posvećen svojim klijentima, salonu, radnicima… Zapravo, svemu onome što je neophodno da bi kvalitetno uradio sve što je potrebno u jednom danu kako bi svi bili zadovoljni. S obzirom na sve to, veoma malo vremena imam za posvetiti najbližima, te sam ovo vrijeme „pauze“ prvenstveno iskoristio za druženje s porodicom. Također, pored toga, da bih nastavio držati nivo usluga u salonu, na koji su moji klijenti navikli, pohađam različite online edukacije. Znate kako, kao i u svakoj drugoj branši, i u ovoj svakodnevno se mijenjaju trendovi, izlaze noviteti, te sam iskoristio ovo vrijeme kako bih se još više posvetio tome.

\"\"

Savjetovao je i dame – kako njegovati kosu tokom dana provedenih kući.

 – Što se tiče njege kose ona nije mnogo drugačija od one kada nije karantin. Tu svakako ulaze šamponi prilagođeni za tip kose, maske, ulja. Ukoliko je kosa mnogo oštećena potrebno je mnogo više vremena da bi se oporavila, ali svakako maska ili tretman za kosu je nešto što se preporučuje. Zasigurno će svakoj kosi da prija smanjena upotreba fena, pegle, uvijača… kako bi se ustvari smanjila mehanička oštećenja kose i kako bi se kosa „odmorila“. S obzirom da smo sada pretežno svi u kući, naše drage dame imaju vremena i za pripremiti neku prirodnu masku, npr. s maslinovim uljem, ricinusovim uljem, jajima… Kada je u pitanju sakrivanje izrasta, u drogerijama se mogu kupiti razni sprejevi za pokrivanje izrasta. Ko je malo vičniji i zna sebi isplesti pletenice one su također odličan način – kaže ovaj stručnjak, te ističe da je veoma pozitivan kada je trenutna situacija u pitanju, te vjeruje da će se sve brzo riješiti.

– Želim vjerovati da imamo stručnjake epidemiologe i ostale koji će sagledati cjelokupnu situaciju i procijeniti koji je najrealniji dan za početak rada. Svakodnevno sam u kontaktu sa svojim klijenticama koje mi svakodnevno šalju slike svojih frizura i moram vam priznati da to i nisu loše frizure (smijeh). Budimo strpljivi još malo i ponovo ćemo se polako vratiti u normalan tok. A, do tada drage dame, imaju vremena da vide koliko jesu ili nisu spretne u pravljenju frizura.

Tiana Maksumić

\"\"

Tiana Maksumić se frizerskim poslom bavi više od 15 godina. Završila je privatnu frizersku akademiju Šabić, te je prisustvovala mnoštvu edukacija, seminara, sajmova… Ljubav i posvećenost poslu, koji obavlja u svom frizerskom salonu u Mostaru, je očita s obzirom na zadovoljstvo mušterija koji se u njen salon uvijek vraćaju. Poznata je po mnogim tretmanima kose, jer kako i sama kaže, veoma joj je bitno da kosa osim što lijepo izgleda bude i zdrava.

Ova dama vrijeme u karantinu provodi sa suprugom i djecom, te radi ono za što se dugo uvjeravala da nema vremena, od čitanja do detaljnog pospremanja i drugih hobija.

U ovo vrijeme, kada ne rade saloni, Tiana kaže da je neophodno da se žene o svojoj kosi i izgledu brinu više nego ikada, jer to utiče na samopouzdanje koje nam je neophodno kako bi se lakše nosili s trenutnom situacijom.

– Fokus mi je svakako njega kose koja uključuje prirodne sastojke koji su dostupni svima kao npr. maska za kosu koja se pravi od samo tri sastojka. To su med, jogurt i maslinovo ulje. Kao što znate, maslinovo ulje je odličan ovlaživač, te je bogat vitaminima A i E, dok jogurt sadrži veliku količnu bjelančevina veoma bitnu za našu kosu. Med, s druge strane može pomoći protiv lomljenja kose i ima antibakterijska svojstva. Maska se priprema na jednostavan način. Za više savjeta posjetite naš instagram profil na kojem redovno objavljujemo postove sa detaljnim savjetima o njezi kose. (www.instagram.com/tina___studio)

Tiana se, također, nada da će uskoro doći i kraj karantinskim frizurama.

– S obzirom na to da iz dana u dan svjedočimo poboljšanju stanja vezane za pandemiju korona virusa, čvrsto vjerujem da će se frizerski saloni otvoriti ubrzo, a to će značiti i kraj „karantinskim frizurama“. Naravno pratit ćemo sve mjere predostrožnosti koje nam nadležni preporučuju i onda kada frizerski saloni budu u punom pogonu. Sada je veoma bitno da pazimo sebe i druge, ali i da koristimo vrijeme kako bi njegovali kosu jednostavnim trikovima kod kuće.

Senija Sena Džomba

\"\"

Senija Sena Džomba, majstorica frizerske struke, od 1984 god. poduzetnica, a zovu je dr. Dlaka – veoma je ponosna na svoje zanimanje, jer je uspjela usrećiti ljude i u potpunosti opravdati suštinu frizerske struke. Rad s najboljim majstorima u Sarajevu i Njemačkoj, edukacije, seminari samo su potvrdili da je znanje najljepši dar sebi i vrijedno svih odricanja. Ulaganjem u sopstveno znanje na najljepši način se odužila, kako mnogi tvrde, struci.

Sena kaže da je osnovna njega kose – pranje.

– To je najljepši osjećaj, uz pravilan izbor šampona i balzama kojih danas imate u izobilju. Slabije kretanje podrazumijeva i slabiju cirkulaciju što utiče na kosu, ali ne dozvolite to. Oživite je laganom masažom vlasišta, pospješite cirkulaciju i vodite brigu o ishrani, jer kosa se hrani putem krvi i veoma je bitno šta unosite u organizam. Izbjegavajte preparate za suha pranja, vlasište treba biti čisto, jer tako ne sprečavamo rad lojnih žlijezda koje luče sebum. Svaka žena ima drugačiju strukturu dlake, a posebnu njegu zahtjeva hemijski tretirana kosa. Koristite tehnološki provjerene preparate za vašu strukturu kose. I izrastak? Kako ga sakriti? Čista kosa manje se vidi. Razdeljak, cik-cak. Blago natapirati do korijena ili ako baš morate se ofarbati, ofarbajte samo izrastak, jer to vraća raspoloženje.

Sena ističe da bi frizerski saloni, uz mjere zaštite, uskoro trebali početi s radom.

-Početak rada bi trebao biti 4. maja, uz poštivanje higijenskih propisa u cilju zaštite naših klijenata i nas osobno. Frizeri imaju veliku odgovornost i dužni su prilagoditi frizure potrebama svakog pojedinačno i to je najbolji način da uživamo u izgledu osobe. Šabloni davanje prioriteta komercijalnom, a ne kreativnom najviše su naštetili struci koja je trebala ostati vodeća, kada je ljepota žene u pitanju. Mislim da dame zaslužuju dosta više i da frizerska usluga treba da se mjeri kvalitetom rada. Niko ne smije da se boji frizera što je često slučaj. I zahtjevajte uslugu, jer ljepota nije privilegija pojedinca, ona je naša potreba, kultura življenja. Naš izgled govori o nama, našim navikama, a najviše o znanju frizera, jer vi ste njihova najbolja reklama i zato je i odgovornost frizerske struke ogromna.

Samra Šabotić

\"\"

Samra Šabotić, frizerka iz Sarajeva, dugogodišnja je uposlenica frizerskog studija Elma. Vrijeme izolacije provodi u kući ili na vikendici – nedaleko od Sarajeva.

Samra ističe da je u danima izolacije, kada je onemogućen odlazak frizerima – najbitnije odabrati adekvatan šampon.

– Ako imate tanku i nježnu kosu, trebali bi upotrijebiti šampon s proteinima koji će obnoviti strukturu vlasi. Ukoliko ipak imate oštećenu i suhu kosu, radije birajte hidratantne šampone koji će kosi vratiti potrebnu vlagu. Obojenoj i hemijski tretiranoj kosi preporučujem šampone koji u sebi imaju ulja koja će kosi upotpuniti sjaj i zdrav izgled. Savjetujem da je sve na biljnoj bazi bolje od hemijskih preparata, kao npr. maska od banane, kokosovo ulje, argan, majoneza, integralna riža. Poznati brendovi \”Syoss\” i \”L\’Oreal\” u svojoj ponudi imaju sprej u boji koji omogućava privremeno prekrivanje izrastka – kaže Samra, te dodaje da njene kolege i ona se pokušavaju maksimalno prilagoditi potrebama svojih klijenata, te zajedno s njima pokušavaju pronaći najbolje moguće riješenje za njihovu kosu i oblik glave.

– Slušajući naše savjete i uz maksimalan trud svi ćemo se zajedno pobrinuti da ne bude \”loših frizura\”. Nažalost, veoma je teško u ovom trenutku predvidjeti kada bi frizerski saloni mogli početi s radom, iako to pitanje zavisi isključivo od nadležnih institucija, svi se nadamo da će to biti  brzo. Naravno da je zdravlje uvijek na prvom mjestu, pa ćemo se shodno tome i prilagoditi prilikom početka rada da naše zdravlje i zdravlje naših klijenata bude maksimalno zaštićeno.