Kako ublažiti ljuštenje kože lica?

Suha koža (xerosis cutis) može uzrokovati ljuštenje kože na licu, kao i druga zdravstvena stanja, poput ekcema i psorijaze. Hladan zrak, vrući tuševi i fluktuirajuća vlaga mogu uzrokovati ljuštenje kože, naročito zimi. Koža koja se ljušti na većem dijelu vašeg tijela naziva se eksfolijativni dermatitis.

\"\"

Tretman lice za kožu koja se ljušti

Peeling kože na licu možete riješiti kućnim lijekovima i lijekovima. Većina kućnih lijekova naglašava prevenciju, dok tradicionalni lijekovi i tretmani lica ponekad mogu zacijeliti suhu kožu koja se već ljušti.

Možete odlučiti da ćete koristiti kućne lijekove u tandemu sa receptom koji ste dobili od ljekara.

Kućni lijekovi

Ako vam se koža već ljušti, suzdržite se da je dodirujute koliko god možete. Iako možda želite pokriti ljušteću kožu šminkom, velike su šanse da ju šminka na vašoj koži neće učiniti manje primjetnim. Kozmetika također može isušiti vašu kožu i pogoršati stanje.

Koristite blaga sredstva za čišćenje i sapune bez mirisa.

Izgradnja sapunice na površini vaše kože isušuje vašu kožu.

Izbjegavajte proizvode koji bi mogli učiniti vašu kožu suhom. Treba izbjegavati antibakterijske sapune, sapune sa parfumiziranim mirisom i sredstva za njegu kože koji sadrže alkohol, posebno na vašem licu.

Nakon pranja lica nanesite hidratantnu kremu.

Pranje lica može dodati vlagu suvoj koži, ali treba vam hidratantna krema za zaključavanje efekata na vašoj koži.

Kada dodirnete lice, koristite mekane peškire. Grubi peškiri mogu naštetiti vašoj koži.

Dermatolozi preporučuju da pri kraćim tuširanjima koristite mlaku toplu vodu umjesto da koristite toplu vodu. Para iz tuša može vam otvoriti pore, ali isto tako može isušiti vašu kožu.

Uvek tapkajte proizvod na licu,umesto da ga trljate po licu. To pomaže u očuvanju glatkoće vaše kože.

Uradite piling lica kako biste se riješili kože koja se ljušti, ali učinite to na pravi način. Ako vam se koža ljušti, izbjegavajte korištenje sredstva za čišćenje alfa hidroksi kiselinama, alkoholom ili parfemom. Pokušajte s mlakom vodom i mekom krpom ili tušem za tuširanje nježno protrljati kožu na licu i olabaviti svaku kožu koja ljušti. Nikad ne ogulite kožu, pogotovo kad je mokra.

Primjena lokalnog protuupalnog sredstva, poput aloe vere, mogla bi vam pomoći da koža ozdravi.

Medicinski tretman i lijekovi protiv akni

Dermatolog može liječiti ljuštenje kože kombinacijom lijekova i tretmana koji se primjenjuju u njihovoj ordinaciji. Ako imate zdravstveno stanje koje uzrokuje ljuštenje kože na licu, možda ćete trebati početi liječenje ili prilagoditi svoj trenutni tretman tom stanju prije nego što se simptomi poboljšaju.

Tretmani pilinga na licu uključuju:

lijekovi protiv akni poput doksiciklina (Oracea)

hemijski pilinzi

kortikosteroidne kreme na recept

Ljuštenje kože na licu uzrokuje

Suha koža je najčešće stanje kože, a to bi moglo biti razlog zašto vam se lice ljušti. Ali postoji pregršt drugih stanja koja mogu izazvati ljuštenje kože na licu. Posmatrajući druge simptome, možda ćete moći suziti ono što uzrokuje vaše simptome.

Evo nekih potencijalnih uzroka ljuštenja kože:

  • Sunčana opekotina. Crvena, razdražena i upaljena koža oštećena od sunca polako će se rasplinuti kako bi otkrila novu kožu ispod.
  • Koža se može ljuštiti kao nuspojava pojedinih lijekova. Lijekovi za krvni pritisak, penicilin, lijekovi za lokalnu uporabu i lijekovi protiv napadaja mogu uzrokovati da se vaša koža ljušti i ljušti.
  • Seboroični dermatitis. Iako ovo stanje obično utječe na vlasište, može se razviti i na licu i uzrokovati ljuskanje, svrbež, crvenilo i ljuštenje.
  • Ekcem je autoimuno stanje koje je označeno crvenim ili smeđim ljuskastim mrljama, kao i pilingom koji se može javiti na vašem licu.
  • Psorijaza je hronično stanje kože karakterizirano bijelim, ljuskavim mrljama kože koje mogu postati crvene i ljuštiti se. Flasteri od psorijaze mogu biti bolni i bolni.
  • Hipotireoza se događa kada vaše tijelo ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, a može prouzrokovati umor, debljanje, prorjeđivanje kose i ljuštenje kože.
  • Rosacea je hronično stanje kože koje može uzrokovati pokvarene krvne žile ispod vaše kože, natečenu ili crvenu kožu i ljuštenje kože na licu.
  • Stafičke i gljivične infekcije. Ove opasne infekcije prate glavobolja, umor i upala kože na mjestu infekcije.
  • Alergijska reakcija na kozmetiku ili sredstva za njegu kože. Nešto što ste nanijeli na lice, kao što je novi temelj ili hidratantna krema, može začepiti pore i izazvati otekline ili osip. Vaša koža se takođe može osušiti i proliti kad je iritira, što rezultira ljuštenjem kože na licu.
  • Manjak niacina i toksičnost vitamina A su prehrambeni uslovi koji mogu dovesti do ljuštenja kože. Sindrom ljuštenja kože rijetko je zdravstveno stanje u kojem fleke vaše kože postanu crvene i upaljene prije nego što se ljušte.