MEDENA TORTA KOJA ĆE VAS OSVOJITI

Zbog malo duže pripreme kora, možemo reći da je ovo torta za specijalne prilike i proslave ili onda kad želimo da ostavimo dobar utisak za ona malo više zahtjevnija nepca

\"\"

Pripremila: Džana Dahić

 Sastojci za kore

3 jaja

200 g šećera

3 kašike meda, oko 130 g

180 g putera

1 kašičica sode bikarbone

1/2 kašičice začina za medenjake

700 – 800 g brašna

Sastojci za fil:

1700 g milerama (30 % mm)

400 g. šećera u prahu

2 kesice vanil šećera

Ruski medovik, nama više poznat kao medena torta je originalni ruski recept za tortu koja je po sastojcima vrlo jednostavna i možemo reći torta srednje klase, ali to ni malo ne umanjuje njen očaravajući i neobičan ukus, kao ni raskošan izgled koji će provjereno oduševiti svakoga.

Zbog malo duže pripreme kora, možemo reći da je ovo torta za specijalne prilike i proslave ili onda kad želimo da ostavimo dobar utisak za ona malo više zahtjevnija nepca. Pa da krenemo.

Prvo ćemo u jednoj posudi izmješati mileram, šećer u prahu i vanillin šećer. Mješanje ćemo uraditi ručno, tek toliko da se smjesa sjedini, nikako mikserom. Smjesu ćemo ostaviti u frižideru minimalno dva sata prije filovanja, a do tada ćemo pripremiti kore.

Za kore je potrebno otopiti zajedno puter, med i šećer. Izmaći, dodati sodu i začin za medenjake i  promješati. U drugoj posudi mikserom umutiti jaja, uliti u mednu smjesu muteći mikserom istovremeno, pa dodati brašno i zajedno promutiti. Tijesto treba da je meko.

Tijesto je potrebno izvagati i  podijeliti na 13 kuglica (svaka približno iznosi 110. grama).

Trik koji možete koristiti kako bi vam kore bile vrlo tanke i jednake jeste da kuglicu tijesta tanko razvaljate na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje, te kalupom (prečnika 21/22 cm) iskružite. Ostatke tijesta sačuvajte kako bi kasnije iste ispekli i koristili za dekoraciju.

Kore je potrebno peći kratko 2-3 minute na 200 C stepeni pazeći da vam ne izgore.

Pečene kore su suhe, nisu sklone kvarenju, te ih možete ispeći i nekoliko dana unaprijed, čuvati u zatvorenoj kesi ili zalediti i filovati kada su vam potrebne.

Medovik je zaista torta vrijedna pažnje, iako za ljubitelje intenzivnijih ukusa može izgledati manje privlačna. Njen blagi ukus karamele i jednostavni fil podsjeća na starinske, pomalo zaboravljenje, ali zaista prefinjene ukuse.

\"\"

Prijatno!