Neodoljivi kolač od borovnice

Borovnice su prava superhrana. Pune su nutrijenata, te donose brojne dobrobiti za zdravlje, a istovremeno su siromašne kalorijama. Volimo ih u svježem obliku, ali i u biskvitu.

Radujemo se ovoj sezoni koja ih donosi i neka nam što duže potraje.

\"\"

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 60 minuta

Sastojci:

150 grama borovnica

180 grama brašna

50 grama kokosovog šećera

40 grama kokosovog ulja

100 ml mlijeka

2 kašičice jabučnog ocata

2 banane

1 kašičica soka od limuna

korica limuna

1/2 praška za pecivo

\"\"

Promiješajte mlijeko s dvije kašičice jabučnog octa. Ostavite sa strane pet minuta. Za to vrijeme sjedinite suhe sastojke i usitnite bananu u pire. Smjesi mlijeka i octa dodajte ostale mokre sastojke i sve sjedinite. Mokre sastojke prelijte preko suhih sastojaka. Borovnice prespite s dvije kašičice brašna, a zatim ih dodajte smjesi kolača. Izlijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni – 60 minuta ili dok sredina kolača ne bude suha. Opcionalno možete napraviti preljev od 150 grama grčkog jogurta, kašičice meda i 50 grama borovnica, te preliti preko ohlađenog kolača.

U slast.

Priredila: Anita Markić, idejni tvorac sadržaja na Instagram i Facebook stranici @slagalicaokusa i Centar zdravog kuhanja @Foodlab.mo., kuhanjem izražava svoju kreativnost, te uči nove načine pripreme raznih jela, slaganja okusa svakog dana i na ugodan način komunicira sa širim auditorijem. Polaznica je i Bionine @biona.ba prve škole zdravog kuhanja.

\"\"

\"\"