Prhko tijesto i fil od jagoda – kolač je koji bez grižnje savjesti rado pravim. Ovaj kolač možete praviti po želji i s drugim voćem u sezoni. Odličan je s trešnjama, marelicama, ali jagode su već godinama moj favorit u ovom receptu. Skromne sastojke sigurno imate na policama svoga doma.
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme pečenja: 30 minuta
SASTOJCI ZA MRVIČASTU PODLOGU:
- 100 grama badema
- 160 grama zobenih pahuljica
- 60 grama kokosovog ulja
- 50 grama meda
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
- 1 jaje
- 1/2 praška za pecivo
Sastojci za fil od jagoda:
- 400 grama jagoda
- 2 kašičice gustina
- 1 kašičica meda
PRIPREMA
U blenderu ili multipraktiku sameljite 100g badema i 120g zobenih pahuljica (ostatak ćemo umijesiti kašičicom – kako bismo dobili komadiće u teksturi). Dodajte ostale sastojke i još jednom kratko blendajte da sjedinite smjesu. Zatim dodajte 40 grama zobenih i oblikujte smjesu kašičicom. Odvojite veći dio tijesta i utisnite ga u kalup za kolače, koji je obložen papirom za pečenje. Ostavite šaku smjese za posipanje po filu od jagoda. Jagode narežite na tanke šnite, prespite s medom i gustinom. Dobro promiješajte i prespite preko podloge. Preko fila od jagoda stavite preostali mrvičasti sloj. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180-200 stepeni – 30 minuta, ovisno od jačine vaše pećnice. U slast!
Anita Markić, idejni tvorac sadržaja na Instagram i Facebook stranici @slagalicaokusa i Centar zdravog kuhanja @Foodlab. mo., kuhanjem izražava svoju kreativnost, te uči nove načine pripreme raznih jela, slaganja okusa svakog dana i na ugodan način komunicira sa širim auditorijem.