Zottarella recepti – jednostavni i neodoljivi
I Rolice sa šunkom
Vrijeme pripreme: 30 minuta
Sastojci za 4 osobe:
– 1 pakiranje (250 g) Zottarella rolica Classic
– 8 ploški kuhane goveđe šunke
– so, biber
– 3 jaja
– pšenično brašno i krušne mrvice za valjanje
– maslo za pečenje
- Iscijedite Zottarella rolicu, te je narežite po dužini na 8 tankih trakica. Na svaku plošku goveđe šunke stavite trakicu Zottarelle, posolite i pobiberite. Ako trakice vire iz šunke, krajeve odrežite, stavite unutra i namotajte.
- Umutite jaja. Rolice sa šunkom, najprije, uvaljajte u brašno, potom provucite kroz jaja, a na kraju uvaljajte u krušne mrvice. Ovaj postupak još jednom ponovite.
- Zagrijte maslo u tavi i pecite rolice sa svih strana sve dok ne postanu zlatno-smeđe.
II Lisnato tijesto s Zottarellom
Vrijeme pripreme: 60 minuta
Sastojci za 6 osobe:
– 25 g pinjola
– 250 g šampinjona
– svežanj mladog luka
– 1 kašičica maslinovog ulja
– so, biber
– maslac za kalup
– 1/2 svežanj glatkog peršuna
– 3 grančice bosiljka
– 1 grančice origana
– 1 pakiranje (250 g) Zottarella rolica Classic
– 150 g kuhane goveđe šunke
– 4 sušena paradajza u ulju
– paprika Piment d’Espelette
– 1 pakiranje (270 g) lisnatog tijesta iz dubokog zamrzavanja
– 1 jaje
– 1 kašičica mlijeka
- Pinjole prepržite u tavi bez dodatka ulja i izvadite. Šampinjone operite i narežite na kockice. Mladi luk očistite, operite i narežite na kolutove. Zagrijte ulje u tavi. Zapecite šampinjone, dodajte mladi luk i sve zajedno kratko popecite. Posolite, popaprite i ostavite da se ohladi.
- Prethodno zagrijte pećnicu (gornji i donji grijač) na 200 °C. Namastite kalupe u limu za muffine.
- Začinsko bilje operite, protresite i nasjeckajte listove. Ocijedite Zottarella rolicu, te narežite na kockice zajedno sa šunkom i sušenim paradajzom. Dodajte začinsko bilje, pinjole i smjesu sa šampinjonima, posolite, pobiberite i dodajte papriku Piment d’Espelette.
- Odmotajte lisnato tijesto i narežite ga na 12 pravougaonika. Njime obložite kalupe na limu za muffine. Raspodijelite nadjev. Krajeve lisnatog tijesta pritisnite prema gore i zatvorite. Umutite jaje s mlijekom i premažite lisnato tijesto. Pecite u pećnici oko 25 – 30 minuta. Izvadite i jedite toplo ili hladno.
III AURELIA TORTELINI
Umak od piletine s bundevom
Sastojci:
– 2 kašičice maslinovog ulja
– 2 luka, sitno sjeckana
– 3-4 češnja nasjeckanog bijelog luka
– 250g pilećih prsa narezanih na kockice
– 350 g pirea od bundeve
– ½ šoljica vrhnja za kuhanje
– 1 kašičica ljutog čili umaka
– Svježe nasjeckani muškatni oraščić
– 2 prstohvata cimeta
– So i crni papar
– 7 do 8 listova svježe kadulje, tanko narezanih + nekoliko listova za ukras
Zagrijte ulje do srednje topline. Dodajte luk i bijeli luk, te miješajte tri minute. Prvo, stavite piletinu, a zatim dodajte i bundevu. Umiješajte vrhnje za kuhanje i začinite ljutim umakom od čilija, muškatnim oraščićem, cimetom, soli i paprom. Smanjite toplinu na srednju jačinu i pirjajte pet do šest minuta dok se umak zgusne. Zagrijte posoljenu vodu za Tortellone i kuhajte ih prema uputama na pakiranju. U umak umiješajte kadulju, te njima prelijte ocijeđene Tortellone.
IV Škampi s paradajzom
Sastojci:
– 150g škampa
– 1 kašičica koncentrate od paradajza
– 200 g rukole
– 50g pinjola
– luk
– Ulje, so, biber
Na malo ulja i luka popržite škampe i dodajte koncentrat od paradajza. Propasirajte rukolu i pinjole, dodajte so i biber. Napravite umak.
Umak od rukole pomiješajte sa škampima. U dosta vode skuhajte Fettuccine, ocijedite i pomiješajte s umakom.