Raznolikost koja se topi u ustima

Zottarella recepti – jednostavni i neodoljivi

I Rolice sa šunkom

\"\"

Vrijeme pripreme: 30 minuta

Sastojci za 4 osobe:

– 1 pakiranje (250 g) Zottarella rolica Classic

– 8 ploški kuhane goveđe šunke

– so, biber

– 3 jaja

– pšenično brašno i krušne mrvice za valjanje

– maslo za pečenje

  1. Iscijedite Zottarella rolicu, te je narežite po dužini na 8 tankih trakica. Na svaku plošku goveđe šunke stavite trakicu Zottarelle, posolite i pobiberite. Ako trakice vire iz šunke, krajeve odrežite, stavite unutra i namotajte.
  2. Umutite jaja. Rolice sa šunkom, najprije, uvaljajte u brašno, potom provucite kroz jaja, a na kraju uvaljajte u krušne mrvice. Ovaj postupak još jednom ponovite.
  3. Zagrijte maslo u tavi i pecite rolice sa svih strana sve dok ne postanu zlatno-smeđe.

II Lisnato tijesto s Zottarellom

\"\"

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Sastojci za 6 osobe:

– 25 g pinjola

– 250 g šampinjona

– svežanj mladog luka

– 1 kašičica maslinovog ulja

– so, biber

– maslac za kalup

– 1/2 svežanj glatkog peršuna

– 3 grančice bosiljka

– 1 grančice origana

– 1 pakiranje (250 g) Zottarella rolica Classic

– 150 g kuhane goveđe šunke

– 4 sušena paradajza u ulju

– paprika Piment d’Espelette

– 1 pakiranje (270 g) lisnatog tijesta iz dubokog zamrzavanja

– 1 jaje

– 1 kašičica mlijeka

  1. Pinjole prepržite u tavi bez dodatka ulja i izvadite. Šampinjone operite i narežite na kockice. Mladi luk očistite, operite i narežite na kolutove. Zagrijte ulje u tavi. Zapecite šampinjone, dodajte mladi luk i sve zajedno kratko popecite. Posolite, popaprite i ostavite da se ohladi.
  2. Prethodno zagrijte pećnicu (gornji i donji grijač) na 200 °C. Namastite kalupe u limu za muffine.
  3. Začinsko bilje operite, protresite i nasjeckajte listove. Ocijedite Zottarella rolicu, te narežite na kockice zajedno sa šunkom i sušenim paradajzom. Dodajte začinsko bilje, pinjole i smjesu sa šampinjonima, posolite, pobiberite i dodajte papriku Piment d’Espelette.
  4. Odmotajte lisnato tijesto i narežite ga na 12 pravougaonika. Njime obložite kalupe na limu za muffine. Raspodijelite nadjev. Krajeve lisnatog tijesta pritisnite prema gore i zatvorite. Umutite jaje s mlijekom i premažite lisnato tijesto. Pecite u pećnici oko 25 – 30 minuta. Izvadite i jedite toplo ili hladno.

III AURELIA TORTELINI

\"\"

Umak od piletine s bundevom

Sastojci:

– 2 kašičice maslinovog ulja

– 2 luka, sitno sjeckana

– 3-4 češnja nasjeckanog bijelog luka

– 250g pilećih prsa narezanih na kockice

– 350 g pirea od bundeve

– ½ šoljica vrhnja za kuhanje

– 1 kašičica ljutog čili umaka

– Svježe nasjeckani muškatni oraščić

– 2 prstohvata cimeta

– So i crni papar

– 7 do 8 listova svježe kadulje, tanko narezanih + nekoliko listova za ukras

Zagrijte ulje do srednje topline. Dodajte luk i bijeli luk, te miješajte tri minute. Prvo, stavite piletinu, a zatim dodajte i bundevu. Umiješajte vrhnje za kuhanje i začinite ljutim umakom od čilija, muškatnim oraščićem, cimetom, soli i paprom. Smanjite toplinu na srednju jačinu i pirjajte pet do šest minuta dok se umak zgusne. Zagrijte posoljenu vodu za Tortellone i kuhajte ih prema uputama na pakiranju. U umak umiješajte kadulju, te njima prelijte ocijeđene Tortellone.

IV Škampi s paradajzom

\"\"

Sastojci:

– 150g škampa

– 1 kašičica koncentrate od paradajza

– 200 g rukole

– 50g pinjola

– luk

– Ulje, so, biber

Na malo ulja i luka popržite škampe i dodajte koncentrat od paradajza. Propasirajte rukolu i pinjole, dodajte so i biber. Napravite umak.

Umak od rukole pomiješajte sa škampima. U dosta vode skuhajte Fettuccine, ocijedite i pomiješajte s umakom.