Iako je paradajz uobičajena namirnica u našoj ishrani, često zaboravljamo na njegove zdravstvene dobrobiti. Zbog velikog broja antioksidanata, kalijuma i drugih vitamina paradajz se naziva i čuvarom srca. Sezona domaćeg pardajza je pri kraju, stoga iskoristite ovaj period i pripremite ovu osvježavajuću supu od paradajza
Priredila: Džana Dahić
Sastojci:
- 1 kg paradajza
- 1 glavica crvenog luka
- 2-3 čehnice bijelog luka
- So, biber, ruzmarin
- Maslinovo ulje
Postupak:
- U rerni na pek papiru zapecite paradajz isječen na kriške i čehnice bijelog luka u kori.
- Vrijeme pečenja oko 30 minuta na 200 stepeni.
- U šerpi prepržite crveni luk na maslinovom ulju i dodajte zapečeni paradajz i oguljeni bijeli luk. Sve sjedinite, začinite i izblendajte do željene gustoće.
- Paradajz supu dekorirajte s malo origana i servirajte uz bruskete ili tost!
Zdravo, brzo i ukusno!
Prijatno!