Šampita koja će zadržati svoj oblik i nakon tri dana – ako se suzdržite da je ne pojedete odmah
Potrebno je za koru
- 8 žumanaca srednje veličine
- 8 kašika šećera
- 8 kašika ulja
- 8 kašika mlijeka
- 8 kašika brašna
- pola male kašičice praška za pecivo
Za šampitu
- 8 bjelanaca
- 24 kašike šećera
- 1 kašika limunovog soka
- nekoliko kapljica vanilija ekstrakta ili 2 kesice vanilin šećera
- na 1 žumance ide po 1 kašika mlijeka, ulja i brašna
- na 1 bjelance srednje veličine idu 3 kašike šećera
- na veliko bjelance 4 kašike šećera na malo 2
Priprema
- Prvo pravimo koru. Rernu zagrijte na 180 C
- Žumanca i šećer mutite mikserom, dok se ne napušu i ne postanu gusti.
- Dodajte ulje, mlijeko, brašno, prašak za pecivo i sve sjedinite.
- Smjesu istresite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, dimenzija 24×24 cm.
- Pecite 7 do 10 minuta
Za šaum
- Bjelanca, šećer, vaniliju, limunov sok stavite u staklenu zdjelu za mućenje, malo izmiješajte žicom za mućenje.
- Iznad ključale vode, na srednje jakoj vatri, kuhajte bjelanca tačno 10 minuta, povremeno promiješajte da se ne bi uhvatila korica na ivicama zdjelice.
- Skuhana bjelanca umutite mikserom u čvrst šaum, mutite nekih 7 do 8 minuta.
- Šaum istresite preko kore i poravnajte.
- Isijecite je odmah, ostavite u frižider do služenja, jesti je možete odmah nakon što je napravljena. (Autor: Arijeva Kuhinja)