Nova godina donosi boje prirode u vaše domove

Većina nas je u ovu godinu ušla sa novim planovima u nadi da će sve što je ostalo u 2020-oj ostati prošlost. Svi smo počeli više vremena provoditi kod kuće i sve češće razmišljamo o sebi i udobnom prostoru oko nas, uzimajući u obzir promjenjivi puls modernih rješenja. U nastavku pogledajte koje tehnike dekoracije enterijera ostaju na vrhu liste trendova u novoj godini.

Prirodne površine

Površine od prirodnih materijala ove godine će biti must have. Što su netaknutije, to su bolje. Ukoliko želite više prirode, koristite sivi beton, grubi kamen, razne grupe drvene površine i hladni metal. Savršeni oblici više nisu in. U novoj godini sve u unutrašnjosti vrišti o svojoj prirodnosti i autentičnosti. Vještačko je davno uzelo maha. U dekoru tekstila također dominiraju tkanine prirodne teksture, poput vune, lana, pamuka. Važno je da su tekstili taktilno prijatni, ali pored toga delikatni u svojoj šemi boja, bez jarkih, drečavih otisaka.

\"\"

Neutralne boje

U ovoj godini više smo inspirisani prirodom i svim njenim manifestacijama, tako da će prirodne boje biti glavne nijanse ove godine. Naš dom postaje naše pravo utočište. Ovdje ništa ne smije da iritira oko. Nema neprirodnih boja. Dominirat će boje poput sive, bež pjeskovite i smeđe. Glavno pravilo 2021. kaže: unutrašnjost je poput druge kože. Nježno obavija i umiruje.

\"\"

Open space prostori izlaze iz mode

Sigurno ste se iznenadili kada ste pročitali naslov. Ovaj pojam je u svijetu enterijera prisutan dugi niz godina, no činjenica je da polako odlazi u zaborav. Sve više se zidovima razdvaja prostor, kao što se činilo 50-tih godina. Zasluge za ovaj trend možemo pripisati pandemiji. Umjesto zidovima, prostor možete podijeliti visokim francuskim ili kliznim vratima, koje po potrebi možete otvoriti, a istovremeno ćete osigurati željenu intimu.

\"\"

Spoj vintage i modernog

Ukoliko imate u podrumu komad starog namještaja, vrijeme je da ga vratite u život i pronađete za njega posebno mjesto u svom domu. Kombinacija modernog i vintage namještaja jedan je od vodećih trendova u uređenju enterijera u 2021. godini. Osim što ćete na taj način sačuvati kvalitetne komade namještaja, domu ćete dati karakter i učiniti ga posebnim i originalnim. To možete postići dodavanjem stare fotelje ili manjih detalja kao što su starinski okviri, tepih ili zidni sat.

\"\"

Zaobljeni oblici

Pripremite se da će uskoro najmoderniji oblik sofe biti polumjesec. Pravougaoni oblici su stvar prošlosti. Sve u enterijerima postaje mekše, pa čak i uglovi soba koji će se praviti u zaobljenom obliku.

\"\"

Biljkama unesite svježinu

Biljke će prostoru u kojem živite dati svježinu i najjeftiniji ukras koji svako može priuštiti. Naravno da je dobrodošlo sve zelenilo, međutim ove godine stavljen je naglasak na suho i umjetno cvijeće. Posebno je popularan pampas te već neko vrijeme dominira enterijerima vodećih lifestyle blogera i zaljubljenika u enterijere.

\"\"

\"\"

Trenutno je vrlo popularan boho stil uređenja prostora koji podrazumijeva puno prirodnih i ekološki prihvatljivih materijala i tekstura. To uključuje drvene podove i namještaj, keramiku, kamen, pamučne i lanene stolnjake i zavjese, vunene ukrase, metal i mramor.