Kremasta supa od krompira brzo se priprema, jednostavna je i ukusna! Možete je pripremiti i unaprijed, te je zamrznuti, bez vrhnja, do tri mjeseca. Za pripremu će vam trebati izdvojiti 25 minuta, a juha se kuha 40 minuta. Imajte na umu da su sastojci dovoljni za pet serviranja.
Sastojci:
- 3 kašike maslaca
- 3 češnja bijelog luka – oguljena i nasjeckana
- 2-3 krompira, oguljena i narezana na komade
- 1,8 l povrtnog temeljca
- 2 lista lovora
- 3 grančice svježe majčine dušice
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice mljevenog bibera
- 250 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Otopite maslac na srednje jakoj vatri u velikom loncu za juhu. Dodajte bijeli luk dok ne porumeni, redovito miješajući. Potom dodajte krompir, temeljac, lovorov list, majčinu dušicu, so i biber i pustite da zavrije. Pokrijte lonac i smanjite vatru na nisku temperaturu. Kuhajte 15 minuta, sve dok krompir ne omekša. Izvadite grančicu majčine dušice i lovorov list, a zatim juhu izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu dok ne postane glatka. Vratite u posudu na laganu vatru, dodaj vrhnje i pustite da lagano ponovno proključa. Po potrebi začinite solju i paprom. Ako je juha prerijetka, nastavite je kuhati dok se ne zgusne. Ako je pregusta, dodajte vodu ili temeljac da je razrijedite.
Foto: Fripik