Tulipan: Orijentalni cvijet koji pristaje svakoj dami

Buket tulipana razveselio bi svaku damu na ovom svijetu. Lijep, mirisan i nestvarno elegantan. Bez ovog cvijeća vrtove, bašte, pijace i proljeće, jednostavno ne možete zamisliti. Buket ovog cvijeća koji izgledom podsjeća na turban, odakle mu i ime – latinski naziv tulip potječe od arapske riječi dulbend što znači upravo turban – najljepši je ukras svakom enterijeru u ovo doba godine.

Tulipan potječe s planina Kazahstana i Irana te sjeverne Afrike, a najviše tulipana na svijetu danas se uzgaja u Nizozemskoj u koju je ovaj cvijet stigao 1593. te je posađen u botaničkom vrtu Hortus Botanicus u Leidenu.

\"\"

U početku je tulipan bio statusni simbol, a kasnije je postao jedan od najpoznatijih brendova ove zemlje. Danas je Nizozemska vodeća u uzgoju lukovičastog cvijeća u svijetu, među kojima prednjače upravo tulipani. Ukoliko želite tulipan u svom vrtu, donosimo vam nekoliko savjeta.

\"\"

Lukovice tulipana sade se u u jesen. Vodi računa da između svake lukovice ostavite desetak centimetara i da je u zemlju polažete tako da šiljasti vrh gleda prema površini. Naravno, lukovicu potpuno prekrijte zemljom.

Tulipane sadite na osunčano mjesto jer vole sunce, ali i kako bi im potaknuli rast. Kada završi s cvjetanjem, tulipanu odsijecite cvijet kako se ne bi pretvorio u sjeme i pritom trošio dragocjenu energiju za rast.

\"\"

Ukoliko nemate vrt, tulipane možete posaditi i na terasi, tako što ćete ih ubaciti u posudu. Najbolje je da izaberete onu dubine oko 40cm, a na dno zbog drenaže stavite kamenčiće. Na kamenčiće postavite zemlju i u nju posadite lukovicu. Zalijevajte jednom sedmično. Preko zime, tulipane držite u zatvorenom prostoru, a na proljeće tegle iznesite van, na sunce. Tulipani dolaze u bezbroj boja i nijansi. Svaki tulipan, bez obzira na boju, simbolizira savršenu ljubav.