Pedikura kod kuće…

Pedikura je veoma važna, kako zdravstveno, a tako i estetski. Ona uključuje njegu stopala, noktiju, odstranjivanje odumrle kože, uređenje noktiju i kožice oko noktiju, te, ukoliko imate problem s uraslim noktima i kurjim očima – sanaciju.

Pedikura ne zahtijeva mnogo. Možete je priuštiti i u vlastitoj kući.

\"\"

Evo šta vam je sve potrebno:

 – Po vlastitom nahođenju-kupka za stopala

– Peškir i posuda za kupku

– Kamen za uklanjanje odumrle kože sa stopala

– Losion ili krema za stopala, piling

– Štapić za kutikule i turpija

– Kokosovo ulje

– Makazice

– Bazni lak i nadlak

– Lak u boji

– Vata/blaznice

– Latice omiljenog cvijeća

\"\"

U posudu naspite toplu vodu – u koju dodajte kupku za stopala, te eterična ulja s omiljenim laticama mirisnog cvijeća. Stopala držite u kupki 10-ak  minuta, dok koža i nokti ne postanu mekši.

Uz pomoć kamena uklonite odumrlu kožu na petama i donjem dijelu stopala. Potom, isperite stopala i posušite ih peškirom. Nanesite losion/omiljenu kremu, u debljem sloju, i lagano masirajte stopala.

Nanesite i ulje na kutikule, pričekajte da se upije otprilike pet minuta, a zatim gurajte kožicu uz pomoć štapića za kutikule. Nokte oblikujte u smjeru prirodnog rasta, no preporučljivo ih je rezati u kockasti oblik. Dobro ih isturpijajte, a nakon toga slijedi temeljito pranje.

Nanesite zaštitni lak. Nakon što se osuši nanesite dva sloja željenog laka u boji. Između svakog sloja laka pričekajte 10-ak minuta. Na kraju nanesite završni sloj nadlaka za duže trajanje.

Kada završite – izbjegavajte šetanje, obuvanje čarapa, obuće minimalno sat vremena. Za pomoć odvajanja prstiju na nogama, možete se poslužiti toaletnim papirompamučnim vaticama