Njegovo veličanstvo Jorgovan – simbol ljubavi

Njegova jednostavnost, ljepota i miris, čine ga jednim od najomiljenijih cvjetova. Jorgovani cvjetaju od srednjeg proljeća do ranog ljeta, a mnogima od nas, miris jorgovana miris je djetinjstva koji uvijek volimo osjetiti.

Ovo cvijeće je predivan ukras za vaš dom, opojni miris ispunit će svaki kutak sobe. Cvjetovi jorgovana obično su ljubičasti (često svjetloljubičasti ili lila), ali postoje i bijeli, svjetložuti i ružičasti jorgovani. Ovaj proljetni cvijet tek tri sedmice u godini cvjeta, što ga čini još čarobnijim. U njegovim prekrasnim bojama i mirisu imamo rijetko priliku uživati. Cvjetovi jorgovana rastu u velikim vratovima i neke vrste jorgovana imaju jak miris. Osim kao ukrasni grm u parkovima, jorgovan se u vazi odlično slaže s božurom, karanfilom i lizijantusom. Cvjetaju u proljeće, svaki cvijet promjera je 5–10 mm, a vijenac s četiri latice i uskom stabljikom dugačak je 5–20 mm.

\"\"

U Libanonu, Kipru i Grčkoj smatra ih se uskrsnim cvijetom, a zanimljivo je i kako su iznimno popularni u SAD-u. Tako su jorgovani službeni cvijet država Idaho i New Hampshire. Nekoliko lokacija širom Sjeverne Amerike održavaju godišnji Festival jorgovana, od kojih je najduži onaj u Rochesteru, u New Yorku.

\"\"

Inače, jorgovani kao sorta dolaze iz roda maslina i njihovi su prekrasni cvjetići jestivi, pa ih se može uključiti u deserte ili u koktele kao oblik dekoracija. Iako cvjetaju kratko, kao biljka je jorgovan jako izdržljiv te postoje primjeri kako su pojedina stabla uspjela preživjeti i temperature niže od -50 stepeni. Još jedan dokaz popularnosti ovog cvijeta je i činjenica da na svijetu postoji više od 1000 vrsta jorgovana, a ljudi stalno rade na kreiranju novih. Opojni, raskošni i nježni – jorgovani su simboli proljeća kojima malo ko može odoljeti.