Hodnik – važna prostorija u domu koja ostavlja prvi utisak!

Hodnik je ustvari onaj prvi utisak koji će neko dobiti o vašem domu kada uđe unutra. On je veza između vanjskog i unutrašnjeg djela vašeg doma. Ako živite u kući, vjerovatno će vaš hodnik biti nešto komforniji nego što su oni u stambenim zgradama. No da se ne zavaravamo ni veliki hodnik nije jednostavno urediti.

O čemu mislite kad dizajnirate hodnik?

Često je hodnik ili ulazni prostor u dom poprilično haotičan, upravo što niste dopustili dobro promisliti šta i gdje vam sve u tom hodniku treba. Najbolji, a ujedno i najjednostavniji savjet jeste osigurati da sve ima svoje mjesto.

U savršenom svijetu, naravno vi svakodnevno sklanjate ta brda jakni iz hodnika na njihovo mjesto, kao i hrpe razbacanih cipela, dječje jakne s poda i ruksake koje su spustili po dolasku iz škole, vrtića. No ako im osigurate nekoliko zanimljivih vješalica prilagođenih njihovom uzrastu (i visini) možda će ih poželjeti i objesiti.

\"\" \"\" \"\"

Nemojte zanemariti!

Ono što većina nas vrlo često zanemari jeste zona sjedenja u hodniku. Ok, možda vaše godine nisu u skladu s tim da morate sjesti dok oblačite cipele, ali sasvim sigurno doći će vam roditelji u posjetu ili bilo ko drugi kome će ta zona biti od velike koristi i pomoći.

Tako organiziran hodnik uvijek će ostavljati utisak urednosti, a ne zauzima pretjerano mnogo prostora. Naravno stilski mora biti u skladu s ostakom enterijera, boje zidova i podova usklađeni, kao i svi ostali detalji.

\"\" \"\" \"\" \"\"

Ako imate uzak i dugačak hodnik najčešće se radi o hodniku koji ima kontakt s većim brojem vrata koja su veza s ostalim prostorijama. Ta vrata mogu biti detalj koji će utjecati na atraktivnost hodnika pa se slobodno poigrajte nekom bojom ili dio stropa i jedna vrata obojite u neku od kontrastnih boja.

Rasvjeta po zidovima u ovakvim hodnicima uglavnom će smetati pa je pozicionirajte što bliže stropu, pronađite zanimljive i pojedinačne zidne vješalice, dok ormarić za cipele ako stane treba biti uzak. Ogledalo će u ovakvom hodniku proširiti prostor i ne libite se postaviti ga što višeg i površinski što većeg.

\"\" \"\"

Kada počnete razmišljati o svom hodniku kao o osobnom prostoru (a ne samo o prostoru gdje ispuštate stvari) shvatit ćete kako se posjetitelj osjeća kada vam uđe na vrata. I nije zgorega zapamtiti da hodnik jednako tako šalje poruku o vama kao i ostatak vašeg doma.