Pelargonija: Nezaobilazna biljka svakog modernog vrta

Poznatija kao muškatla, pelargonija je jedna od nezaobilaznih biljaka svakog modernog vrta. Svojim bujnim cvjetovima u svim nijansama ružičaste i crvene, vrt može krasiti cijele godine ako su uvjeti optimalni. Mi smo istražili šta vam je sve potrebno kako biste usrećili cvijet Pelargonije.

Južnoafrička biljka koja je u Europu stigla još u 18. stoljeću, a od tada krasi ne samo vrtove, nego i balkone te prozore zgrada. Pelargonije možemo pronaći u cijeloj paleti boja, no najpopularnije su nijanse crvene i ružičaste te bijele.

\"\"

Razmnožavanje pelargonije najbolje je odraditi u augustu i to presađivanjem dijelova odrasle biljke, a kada presađujemo biljke na novo mjesto trebamo pripaziti da je razmak među njima dovoljno velik jer pelargonije puštaju razgranato korijenje.

Najbolja karakteristika pelargonije je što će cvjetati cijele godine ako ima dovoljno sunca, vode, nutrijenata i temperature više od 13 stepeni. To znači da će šareni cvjetovi krasiti vaš vrt čak i tokom jeseni.

\"\"

Pelargonija ne zahtijeva previše vode, ali se treba zalijevati na poseban način. Kako se radi o biljci s jako gustim lišćem i cvatom, ne trebamo je polijevati preko biljke nego samo zemlju.

\"\"

Sada kada znate sve tajne brige o romantičnoj pelargoniji, vrijeme je da je dodate u svoju kolekciju cvijeća koje će cvjetati cijelo ljeto.