Ovu nevjerovatnu Snickers tortu morate napraviti! Odlična je za sve praznike, vrlo ukusna, prava karamel bomba.
Potrebni sastojci za koricu:
– 300 gr mljevenog keksa
– 100 gr otopljene čokolade po izboru
– 120 ml mlijeka
Potrebni sastojci za karamel kremu:
– 400 gr šećera
– 200 gr putera
– 240 ml slatke pavlake
– 250 gr pečenog neslanog kikirikija
Potrebni sastojci za nugat kremu:
– 800ml mlijeka
– 5 kašika šećera
– 2 pudinga (okus tofi karamela)
– 200 gr putera
– 100 gr šećera u prahu
Potrebni sastojci za ganaž:
– 130 ml slatkepavlake
– 50 gr putera
– 200 gr čokolade za kuhanje
Postupak pripreme:
Sve sastojke za koricu sjediniti. Nakon što se smjesa sjedinila, koricu utisnuti u kalup za torte. Koricu odložiti u frižider dok pripremamo ostale kreme. Za karamel sloj je potrebno šećer topiti na srednjoj temperaturi i sve vrijeme miješati kako nam ne bi zagorio. Kada se šećer otopio, skloniti sa vatre. U otopljeni šećer dodati slatku pavlaku i puter. Karamel vratiti na vatru i kuhati 5 minuta dok se sve istopi i sjedini. Karamel treba da bude rijedak, neće biti pregust ni u jednom trenutku. Kikiriki sameljite na krupnije komadiće te u kikiriki dodajte karamel kremu i sve sjedinite. Nakon toga sipati na koricu i odložiti u frižider dok se ne stegne. Za nugat kremu je potrebno da pripremite dvije vrećice pudinga (okus tofi karamela) po uputstvu na vrećici od pudinga. Na ovom puding upiše da je potrebno 0,5 L mlijeka za jednu vrećicu. Ja sam željela gušći puding tako da sam na dvije kesice pudinga stavila 800 ml mlijeka da prokuha. U mlijeko sam dodala šećer. A puding sam u drugoj posudi razrijedila sa par kašika mlijeka. Kada je mlijeko prokuhalo, dodajemo puding. Sve vrijeme miješati dok ne dobijemo gustu smjesu te ostaviti da se skroz ohladi. Nakon toga ćemo puter sobne temperature izmiksati sa šećerom u prahu. U izmiksani puter dodavati malo po malo ohlađenog pudinga. Miksati dok ne dobijemo kompaktnu smjesu. Zatim ćemo nugat kremu staviti prek karamel kreme. Nugat kremu ravnomjerno rasporediti po torti. Za ganaž je potrebno sve sastojke topiti na srednjoj temperaturi. Ganaž sve vrijeme miješati i paziti da ne prokuha. Prohlađeni ganaž sipati preko nugat kreme te tortu ukrasiti pečenim kikirikijem. I to je to, torta je spremna. Prijatno!
Kreatoricu ovog ukusnog recepta potražite na Instagram profilu @njenakuhinja