Kako uspjeti u pokretanju promjene?

Ako nemate 5 minuta vremena za pročitati ovaj članak, možda je i bolje da ne pokrećete važnu osobnu promjenu.

Vrijeme prolazi i donosi nam neke stvari, dobre i loše, dok odnosi neke druge, također dobre i loše. Iako je bitno, nije vrijeme to koje bira smjer utjecaja promjene u potpunosti. Uostalom, vrijeme je relativno i mi ga samo relativno dobro koristimo, kako bi neke procese (kao što je učenje) ubrzali, a neke usporili (kao što je starenje).

Svi se mijenjamo, htjeli mi to ili ne, ali smjer osobne promjene je velikim dijelom stvar našeg izbora. Međutim, čak i oni koji su se odvažili mijenjati i birati svoj smjer promjene ubrzo nailaze na činjenicu da je promjena, posebno ona važna, teška i dugotrajna te uključuje proces ili njih nekoliko.

Iako je poznat model promjene životnog stila koji objašnjava kako izgleda proces promjene, on nam ne govori što je potrebno da bi promjena uspjela i bila dugotrajna. Iz tog razloga izdvojio sam za vas nekoliko faktora (7P) koji su važni i mogu utjecati na vašu uspješnost u provedbi promjene.

Pressure (nošenje s pritiskom) – bez obzira na promjenu ili uspjeh koji želite ostvariti, doza “pritiska” je gotovo uvijek prisutna, a često i poželjna. Uspješni ljudi često kažu da im je doza pritiska potrebna kako bi bili uspješni i ustrajali u procesu, ostvarili zadatak na vrijeme ili se pokrenuli onda kada je to teško. Vrlo uspješni su oni koji sami stvaraju dozu pritiska određujući prioritete, postavljajući pametne ciljeve i definirajući korake, dok istovremeno posjeduju vještine (poput meditacije ili vježbi disanja) koje im pomažu “kontrolirati” vanjski pritisak.

Process (svjesnost o procesu) – sve je proces, svaki zadatak, svaki projekt, svaki dan i svaka misao, pa tako i život i svaka promjena. Svjesnost o procesu može vam pomoći u trenucima u kojima niste zadovoljni s trenutnim stanjem, a trenutni neuspjeh je samo sastavni dio procesa koji može biti vrlo uspješan. Na primjer, odlučili ste promijeniti vaše prehrambene navike, ali jedan vikend prekršite ta svoja pravila. Na vikend možete gledati kao na osobni neuspjeh i razlog odustajanja od procesa ili ga možete gledati kao relaps, odnosno trenutni povratak na staro, što je sastavni dio procesa gotovo svake promjene, nakon čega nastavljate dalje još snažniji.

Prepare (priprema) – kažu da je dobra priprema pola posla. Ne znam je li baš tako, ali je kvalitetna priprema svakako osnovni preduvjet za uspješan proces kasnije. Priprema može uključivati imenovanje dostupnih resursa i podrške, prepoznavanje nekih nedostataka ili potencijalnih prepreka u procesu te smanjenje rizika kroz prikupljanje i organizaciju svega što vam je potrebno za uspjeh u procesu. Najbolje su odluke često one koje se donose brzo i intuitivno, a provode postupno i planski. Često priprema uključuje učenje, odnosno oblik ulaganja u sebe prije pokretanja promjene za koju su nam potrebna neka nova znanja i vještine.

Plan (planiranje) – ako ste se dobro pripremili, suzdržite se još malo i prije pokretanja promjene odvojite vrijeme za planiranje. Neki će planirati jako puno i detaljno, a neki će samo imenovati potencijalne faze promjene i korake koji slijede u nekom vremenskom razdoblju. Kako god, pokretanje promjene bez ikakvog plana može značiti neuspjeh i prije prvog koraka, jer ne znate je li prvi korak pravi i u pravom smjeru. Sjetite se da prvi koraci ne bi trebali biti najteži jer je njihova svrha odabir smjera i osnaživanje sebe na putu.

Patience (strpljenje) – s obzirom na vašu svjesnost o procesu i mogućnost podnošenja pritiska, varirat će i vaše strpljenje. Strpljenje je jednim velikim dijelom mogućnost odgađanja ugode i kontinuiranog ulaganja. Dakle, strpljenje možemo “trenirati”, ali istovremeno možemo si i pomoći osvještavanjem koraka u procesu, gdje svaki korak predstavlja jedan manji proces i cilj. Na taj način proces, koji nekad može biti jako dug, neće biti tako dug jer se sastoji od puno malih procesa i potencijalnih uspjeha.

Persistence (ustrajnost) – ustrajnost je odlika najuspješnijih, a uspješni nisu oni s najboljom startnom pozicijom, talentom ili početnim entuzijazmom, već oni koji dovoljno dugo bez prevelikih gubitaka u kvaliteti obavljaju neki zadatak. Kažu da je ustrajnost određena s nekoliko dobrih odgovora na pitanje zašto. Imate li dovoljno dobar zašto za svaki korak svog puta i ostvarenje krajnjeg cilja, bit će vam nešto lakše ustrajati. Dakle, prije početka svake promjene pitajte se što točno želite postići, što dobivate s tom promjenom, zašto je ta promjena važna za vas i zašto vrijedi ustrajati u njoj bez obzira na to koliko je teška? Još bolje, ove odgovore zapišite u obliku pisma sebi, u trenucima kad će vam možda ponestajati ustrajnosti.

Perception (“pogled” na situaciju i na sebe u toj situaciji) – davno sam čuo izraz da je posljednja ljudska sloboda, sloboda izbora; misli, osjećaja i ponašanja neovisno o situaciji u kojoj se nalazimo. Ipak, kad se u nekoj situaciji “nađemo” teško je baš u tom trenutku mijenjati pogled. Iz tog razloga predlažem vam da prije ulaska u proces promjene i bilo koju izazovnu situaciju koju možete predvidjeti promislite o tome kakvi vi želite biti u situaciji i kako želite doživjeti situaciju. Posebno će važno biti birati “ispravan” pogled u situacijama krize ili relapsa. Sjetite se da je stvar vašeg izbora hoćete  li iz teške i naizgled neuspješne situacije izaći slabiji ili snažniji.

Sad kad znate koji su faktori uspješnosti u promjeni, promislite na trenutak gdje još isti faktori mogu biti važni?

Želite li da vaša djeca ustvaruju uspjeh u sportu ili školi, što im je potrebno?

Želite li napredovati u svojoj karijeri, pomažu li ovi faktori?

Ako ste sportaš koji želi napredovati u svojoj profesionalnoj karijeri nisu li upravo ovo ključne stvari koje trebate imati u vidu?

Prolazi li vaša kompanija proces promjene, što je potrebno da bi promjena uspjela?

Bez obzira na kontekst u kojem se promjena odvija, neki su faktori temeljni i neophodni. Iako ovo možda nisu svi faktori koji trebate uzeti u obzir, vjerujem da će vam upravo oni pomoći da promjena bude uspješna!

Igor Čerenšek, mag. psych.

Mentalni Trening