Explore B&H: Najljepše destinacije koje morate posjetiti

Uz mjere predostrožnosti, uživajte u impresivnim bh. predjelima

Japodski otoci – dragulj iz Krajine

Japodski otoci predstavljaju kulturno-arheološko područje, smješteno u naselju Račić nadomak Bihaća, okruženi zelenilom i kraljicom rijeka, Unom. Pet drvenih mostića povezuju pet riječnih ada, koje gledajući iz zraka daju jedinstvenu sliku – srca prirode. U prirodnom okruženju Japodskih otoka pronaći ćete tradicionalno uređen restoran u kojem možete probati domaće gastro specijalitete našeg podneblja, kao i novitete naše kuhinje.

\"\"

Fortica – avantura za pamćenje

Na nadmorskoj visini od 500 metara, istočno od Mostara, nalazi se sportsko-avanturistički park Fortica. Glavna atrakcija ovog parka je Zip line – dug 570 metara s kojeg se pruža impresivan pogled na grad na Neretvi. Početna tačka Zip line je ispred planinskog doma i vidikovca na kojem se nalazi državna zastava naše zemlje, a završava na strmim stijenama sportskog penjališta Stolac na kojem je obilježeno 13 penjačkih smjerova.

\"\"

Trebevićka žičara – sarajevska atrakcija

Simbol glavnog bh. grada zasigurno je Trebevićka žičara, koja je svojim radom ponovo oživjela Trebević, najbliže izletište Sarajlijama. Ne propustite priliku da vidite Sarajevo iz ptičije perspektive i napravite selfie koji osvaja na društvenim mrežama.

\"\"

Planinarite na Magliću

Riješite se stresa planinarenjem na Magliću. To je veoma dobar način za poboljšanje fizičke snage i kondicije, a brzo hodanje, penjanje po neravnom terenu jača mišiće, djeluje na zdrav rad srca i krvotoka, a posebno pozitivno utječe na psihu i raspoloženje čovjeka.

\"\"

Hutovo blato – zelena oaza

U kraškom ambijentu na jugu Hercegovine nalazi se jedinstvena submediteranska močvara u Evropi – Hutovo blato. Poznata je i kao zelena oaza s obiljem vode u kojoj je uvjete za život našao veliki broj biljnih i životinjskih vrsta. Močvara je interesantna i značajna s ornitološkog, ihtiološkog, znanstvenog, ekološkog i turističkog stajališta.

\"\"

Tvrđava Kastel – u srcu Banje Luke

Tvrđava Kastel smještena je u centru grada na Vrbasu.

U srcu grada Banja Luke ponosno stoji Kastel, kao svjedok prošlosti, kostur sadašnjosti i predskazanje budućnosti. Sa bogatom historijom, tvrđava je smještena u užem centru Banja Luke. Stare zidine tvrđave Kastel tu su da nam probude znatiželju o historiji ovog grada, ispričaju priču o bitkama, trgovini, uspjesima i padovima, čiji je vinovnik i svjedok bila sama tvrđava.

\"\"

Ukupna površina kompleksa Kastel iznosi 48.000 kvadratnih metara, od toga unutar bedema 26 610 kvadratnih metara, a izvan bedema oko 21.390 kvadratnih metara. Bedeme čine devet bastiona i dvije kapi kule u sklopu bedema. Unutar bedema nalazi se više objekata, među kojima centralni logor sa dvije kule i malim arsenalom, centralni arsenal, tzv. kamena zgrada, te više različitih zidova koji su dijelili i formirali pojedine interne prostore.