Počela je sezona jagoda!

Svi ih volimo i dočekamo svake sezone s osmijehom na licu. Iako su dostupne u prodavnicama tokom cijele godine, preporuke stručnjaka su da ih jedemo samo u sezoni. Prirodni proces sazrijevanja bobica, tokom kojeg akumuliraju hranljive materije, usko je povezan sa godišnjim dobom, temperaturom, vlažnošću i nivoom svjetlosti.

Dobre su za srce

Supstance u jagodama, antocijani, smanjuju nivo „lošeg“ holesterola, jačaju zidove krvnih sudova i normalizuju krvni pritisak.

Kontrolišu šećer u krvi

One su omiljena namirnica za dijabetičare. Zbog jedinstvenog sastava u svim pogledima, ne izazivaju porast nivoa šećera u krvi, a također usporavaju apsorpciju šećera. Kada je šećer u krvi normalan, osjećate se veselo, manje umorno, bolje se koncentrišete i manje ste nervozni zbog sitnica.

\"\"

Antioksidanti

Kada se govori o antioksidativnom sastavu jagoda, najčešće se pominje vitamin C. Jagode sadrže i niz aktivnih jedinjenja. Pelargonidin je moćan prirodni antioksidans odgovoran za boju ploda – što je bobica tamnija, to više pelargonidina sadrži.

\"\"

Dobar vid

Brojne studije potvrđuju da su jagode u stanju da spriječe razvoj makularne degeneracije mrežnjače, suhih očiju, progresivnog sljepila i drugih problema povezanih sa starosnim promjenama tkiva.

\"\"

Prednosti za figuru

Jagode su savršeni ljetnji desert za uživanje bez straha od debljanja. Prvo, slatka bobica ima malo kalorija. Na 100 grama ima samo 33 kilokalorije koje se, inače, sagore u samo nekoliko minuta aktivnog trčanja. Drugo, ima nizak glikemijski indeks, što znači da sprječava nakupljanje masti. Treće, sadrži supstance koje pomažu sagorijevanju masti.