Neira i Kemal Kadrić: Sejšeli su raj na zemlji!

„Sejšele možete posjetiti tokom cijele godine, jer je tamo uvijek ljeto i savršena su destinacija za one koji vole egzotiku i bistro, tirkizno more“

TEKST I FOTO: Neira i Kemal Kadrić

Nakon nekoliko dana razmišljanja donesena je odluka – idemo na Sejšele. Suprug i ja smo željno iščekivali odmor i bili veoma radoznali – kada je ova afrička ostrvska država u pitanju. Sejšele možete posjetiti tokom cijele godine, jer je tamo uvijek ljeto i savršena su destinacija za one koji vole egzotiku i bistro, tirkizno more. Sejšeli nude mnogo toga, dosta raznovrsnih prostranih plaža za istraživanje, različite aktivnosti, ali idealni su i za one koji žele da ne rade ništa i da se opuste.

Sam aerodrom na Sejšelima je drugačiji od viđenog, neobičan i prilagođen tropskom ostrvu. Aerodromska pista je specifična, jer je tik uz vodu, pa imate utisak da slijećete direktno u okean.

\"\"

Sejšeli predstavljaju skupinu od 115 ostrva, na kojima živi oko 95 000 stanovnika. Sva ostrva su locirana u sred Indijskog okeana, a zemlja zvanično pripada Africi. Ostrva su prvobitno bila pod vlašću Francuza, potom Britanaca, a svoju nezavisnost su stekla 1976. godine. Ovdje se najviše govore francuski i engleski jezik, pored oficijalnog kreolskog.

Nakon dolaska na otok Mahe, koji se nalazi u blizini glavnog grada Viktorija sačekao nas je kombi. Zahvaljujući agenciji Jungle travel BiH odsjeli smo u hotelu Constance Ephelia (5 zvjezdica), koji nudi mnoštvo sadržaja. Pored otoka Mahe, najposjećeniji su i otok Praslin i La Digue. Pun pogodak je kad se dolaskom na Sejšele obiđu sva tri ostrva, što smo mi i učinili.

\"\"

Tokom cijele godine temperatura je približno ista, bez velikih oscilacija. Noću se kreće oko 24 stepena, a danju oko 30-ak stepeni. Idealno vrijeme za posjetu su mart i april, kao i septembar i oktobar. Tokom naših ljetnih mjeseci  tamo su češće padavine.

Najmanji glavni grad na svijetu

Jedan dan našeg boravka na Maheu smo izdvojili za obilazak glavnog grada Viktorija. Iako je sa svojih 23 000 stanovnika jedna od najmanjih prijestolnica na svijetu, dosta interesantnih stvari je u njoj skriveno. Prva lokacija koju smo posjetili bila je lokalna pijaca. Ispred nas se pružaju tezge s ogromnim količinama raznih vrsta svježe morske ribe, egzotičnog voća, povrća i začina.

U centru Viktorije smješten je hinduistički hram.

\"\"

Botanička bašta u srcu Viktorije

Ono što nikako ne treba propustiti u Viktoriji je posjeta predivnoj botaničkoj bašti. Prekriva površinu od 6 hektara, osnovana je prije skoro jednog vijeka i dan danas je u perfektnom stanju. U njoj se nalazi veliki broj egzotičnih vrsta domaćih i uvezenih biljaka i drveća. Šetajući stazama ove bašte uživali smo u zelenilu koje nas okružuje i bili smo u prilici da se družimo sa svjetski poznatim, džinovskim kornjačama.

\"\"

Narednih nekoliko dana uživali smo u sadržajima koji pruža otok Mahe i nakon toga smo se sa koferima u rukama uputili na aerodrom i našu avanturu preselili na otok Praslin. Iako let do susjednog ostrva  traje čitavih 15-ak minuta, procedura je identična kao za bilo koji međunarodni let, što znači dolazak dva sata ranije da bi se čekirali i obavili sve potrebne formalnosti. Dok izlazimo na aerodromsku pistu obuzima me osjećaj straha, jer shvatam da nam je avion veličine međugradskog kombija. Nikada nisam bila u prilici da se vozim tako malom letjelicom. Smještamo se u avion i veoma sam uzbuđena i radosna.

Nakon što smo preuzeli kofere, ulazimo u kombi koji nas vozi do našeg hotela na ovom ostrvu. Ovog puta smo se odlučili da u cilju što boljeg obilaska ostrva uzmemo rent a car – s obzirom da je to najefikasniji način za cirkuliranje po Sejšelima. Ono što se javlja kao problem je što je volan s desne strane, a vozi se lijevom stranom puta, sve suprotno nego kod nas. Također, putevi su dosta krivudavi, pa ukoliko niste vješt vozač, nije baš za riskirati

\"\"

Ostrvo Praslin je za razliku od ostrva Mahe, daleko intimnije i pitomije. Djeluje kao jedna velika džungla, obrasla u džinovskim granama palmi. Zahvalno je za posjetu, jer na plažama skoro i da nema ljudi, pa ćete steći utisak kao da ste čitavu plažu zakupili samo za sebe.

Plaže na ostrvu Pralin

Na ovom ostrvu se nalazi plaža Anse Lazio, svima dobro znana, jer se često nalazi na vrhu liste pri odabiru jedne od najljepših plaža na planeti i zaista je pravi dragulj.

Anse Georgette, jedna od meni omiljenih plaža, je baš ovo ostrvo odabrala za svoj dom. Gospođica Žoržeta je veoma specifična, jer pripada resortu Constance Lemuria, te da bi se do nje došlo potrebno je pješačiti oko 45 minuta preko golf terena tog hotela, uz prethodnu najavu dolaska hotelu i dozvolu ulaska.

\"\" \"\"

Nacionalni park Valle de Mai

Pored savršenih plaža posjetili smo jedinstven i nevjerovatan nacionalni park Valle de Mai, Smješten u samom centru ostrva Praslin, zaštićen od strane UNESCO-a, predstavlja dom čuvenog drveta Coco de Mer, koje rađa svoja dva ploda (muški i ženski) jednom u sto godina. Ženski plod izgleda kao posebno oblikovan, spojen, dvostruki orah, dok je muški nešto duguljastiji. Sam park ima nekoliko pješačkih staza, obavijenih džinovskim granama palmi, te smo nekoliko sati proveli uživajući u ovom raju. Tišinu je tek na momente prekidao cvrkut endemskih vrsta ptica.

\"\"\"\"

Ostrvo La Digue

Još jedno od ostrva, koje je bilo neizostavan dio ove avanture je svakako La Digue. Sa ostrva Praslin u jutarnjim satima smo se lokalnim brodićem uputili na La Digue. Nakon 15-ak minuta vožnje iskrcavamo se i iznajmljujemo bicikla, jer je to jedino prevozno sredstvo na ovom ostrvu, s obzirom da je vožnja automobilima zabranjena. Laganim pedalanjem obilazimo otok, zastajemo da hranimo kornjače, a ispred nas odjednom iskaču impozantne granitne stijene gdje ni u snu ne bismo pomislili da se iza njih nalazi jedna od najljepših, a ujedno i najčešće fotografisanih plaža na svijetu, Anse Source D’Argent.

Posljednjeg dana se istom onom kombi letjelicom vraćamo na ostrvo Mahe, a nakon toga letimo dalje ka odredištu – kući. Vrijeme je za povratak u realnost s nadom da će naša stopala ponovo ostavljati tragove na ovim bajkovitim scenografijama, jer Sejšeli vas nauče da sve može lakše i bolje.