Sve nijanse drveta: Znate li kako ih pravilno kombinovati?

Kada dođe vrijeme za dekorisanje, vodimo se uglavnom svojim ličnim ukusom i preferencijama. Međutim, inspirisani smo elegantnim stvarima koje vidimo oko sebe, ali i trendovima sve dok nam odgovaraju i predstavljaju nas. Naravno, već dugi niz godina prirodni materijali ne gube na značaju, a dizajni enterijera – poput japanskog i skandinavskog – dolaze do izražaja. 

Drvo, kamen i keramika su materijali koje stručnjaci za dizajn enterijera vole i još uvijek stavljaju u kuće koje dizajniraju. Ono što se najviše ističe je drvo, koje smo vidjeli u svim njegovim verzijama.

Ovo su impresivne kombinacije nijansi drveta u istom prostoru može ponuditi istančani karakter vašem prostoru!

Kontrast drvenim podom

Da biste stvorili savršen kontrast sa ostatkom namještaja i ukrasnim predmetima, trebalo bi da odaberete mnoštvo drvenih tonova. Na primjer, možete da odaberete pod od tamnog drveta i kombinujete ga sa mirnim tonovima – poput bež sofe, stočića u svijetlo smeđoj boji i umjetničkih dijela punih boja koje drvenim elementima daju život.

\"\"

Kršite pravila dekoracije

Nameštaj koji ste kupili na putovanjima, naslijedili od bake ili nešto što ste otkrili i svidjelo vam se – svemu ovome je mjesto u vašem domu bez straha i razmišljanja.

\"\"

Koristite do 3 nijanse drveta prilikom izbora namještaja

Vaš prostor će izgledati homogeno kada se oslonite na predmete koji vas izražavaju, bez obzira poštuju li pravila ili ne. Dakle, morate pronaći vezu. Jedino ograničenje je da na malom prostoru ne možete imati više od tri nijanse drveta, jer će se vizuelno sudariti. Koristite zemljane tonove!

\"\"

Uravnotežite kontrast između drvenih tonova ukrasnim predmetom

Ako imate drveni pod i želite namještaj u različitim tonovima, dobar način za uravnotežavanje intenziteta kontrasta je tepih. Ako ojsećate da je prostor preopterećen bojama, odaberite bijelu boju na zidu i tkanine kako biste uravnotežili drvo. Plus, ako je situacija sa različitim nijansama namještaja i stila izmakla kontroli, postoji ukrasni trik koji će ih natjerati da se sve povežu. Možete odabrati tamnoplavu boju, postaviti je na sofe u obliku ukrasnih jastuka, na zid kao umjetničko djelo i gdje god želite. Sve ovo će ponuditi harmoniju i u prostoru i u nama.

\"\"

Recite \”ne\” jakim lakovima za drvo

Ono što možda ne znate je da miješanje različitih nijansi drveta postoji vijekovima, čak i u istom komadu namještaja. Zbog toga je dobro odabrati namještaj bez intenzivnog ili čak bez ikakvog laka, kako biste svom prostoru pružili prirodan karakter.

foto: thespruce.com