Stiglo je ljeto i ritam života nam se definitivno promijenio. Trudimo se da imamo uravnoteženu ishranu, da pijemo puno vode, vježbamo i da promijenimo navike na bolje. Međutim, ono od čega nikako ne želimo da se oprostimo su lagani, ali istovremeno eksplozivni ukusi naših omiljenih jela. Iz tog razloga, također razbijamo mitove i stereotipe, predlažući vam 3 neodoljive salate, kojima definitivno nećete moći da odolite i možete ih pripremiti za samo 10 minuta.
Osvježavajuća salata od nara, narandže i paradajza
Potrebno vam je:
200gr. špinata
200gr. rukole
200gr. zelene salate
1 šolja nara
1 šolja krutona
1 isječena narandža
50gr. sušenog paradajza, isječenog
Sjeme susama
Za preliv
1/3 šolje maslinovog ulja
2 kašike soka od narandže
2 kašike soka od limuna
1 kašika balzamiko sirćeta
30 ml meda
So i biber
Stavite špinat, rukolu i zelenu salatu u veliku posudu i izmiješajte. Dodajte nar, narandžu, sušeni paradajz, krutone i sjeme susama. Zatim pripremite preliv i prelijte salatu.
Kalorije: 290
Cool ljetna salata sa voćem i kozjim sirom
Potrebno vam je:
Za preliv:
1 kašika senfa
1 kašika meda
so
biber
50 ml. balzamiko sirćeta
100 ml suncokretovog ulja
Za salatu
1 tikvica
1/2 krastavca
1 mrkva
1 nektarina
150 gr. miks salata
100 gr. kozji sir
100 gr. jagoda
U posudu pomiješajte sastojke za preliv i miješajte ručnim blenderom. Zatim tikvice, krastavac i mrkvu isjecite na tanke listiće i stavite ih u posudu sa hladnom vodom i ledom. Ostavite ih u frižideru 2 sata, da postanu hrskaviji. Procijedite povrće, isjeckajte nektarinu i dodajte u tavu. Prelijte prelivom i pomiješajte sve sastojke. Na kraju dodajte sir, jagode i uživajte u obroku.
Kalorije: 287
Ukusna pileća salata sa BBQ sosom
Potrebno vam je:
celer
100 ml. sirćeta
40 gr. šećera
200 gr. pilećih prsa
60 ml. maslinovog ulja
1 kašika BBQ sosa
300 gr. iceberg salate
100 gr. kozjeg sira
so
biber
peršun, sitno isjeckan
6 cherry paradajza
Za mješavinu začina
1 kašika paprike, dimljena
Bijeli luk u prahu
1/4 kašike kurkume
1/4 kašike cimeta
1 prstohvat karanfilića
1/4 kašike muskatnog oraščića
Isijecite celer na tanke kriške i stavite u posudu. U posudu za kuhanje dodajte sirće zajedno sa šećerom i pustite da ključa 5 minuta dok se šećer ne otopi. Miješajte i sipajte svoju tečnu mješavinu u posudu sa celerom. Ostavite da se ohladi i stavite u frižider. Zagrejte rernu na 180 stepeni i stavite sve svoje začine u posudu, piše harpersbazaar.rs Isijecite piletinu i namažite je mješavinom začina sa obje strane. Stavite je na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni 15 minuta. Isijecite meso na komade, i dodajte ga u veliku posudu. Stavite sve ostale sastojke i slomite kozji sir rukama. Promiješajte i poslužite.
Kalorije: 292