Iskustvo i uživanje u tajnama starih zanata

Gradovi i regioni Njemačke prepuni su tradicije, vijekovima starog naslijeđa i prastarih zanata. Kampanja German.Local.Culture i njen segment Craft koji se bavi zanatstvom, prikazuju posjetiteljima gdje će sve imati priliku da otkriju nezaobilazna zanatska iskustva, kada putovanja ponovo budu bila moguća. 

Moda sa historijom: regionalne nošnje

\"\"

Regionalni diverzitet Njemačke ogleda se i u velikoj raznolikosti tradicionalnih nošnji koja svjedoči o običajima koji su se održali tokom proteklih vijekova. Naprimjer, u Bavarskoj ručno rađeni lederhosen (tradicionalne kožne pantalone) i dirndl (narodna haljina) još uvijek igraju važnu ulogu u svakodnevnom životu mnogih ljudi. Slična je situacija i Lužici (Lausitz), kao i u  Šprevaldu (Spreewald), čiji stanovnici njeguju svoja kulturološka obilježja u svakodnevnom odjevanju. Posebno i nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje je prilika da vide dugotrajan proces izrade tradicionalnih nošnji. Jedna od popularnih atrakcija za fotografisanje na Švarcvaldu je radionica za umjetničku izradu tradicionalnih bollenhut šešira koji su karakteristični po velikim crvenim pom-pom ukrasima.

\"\"

Neobični dizajnerski predmeti

\"\" \"\"

Mladi dizajn made in Germany je inspirisan lokalnom kulturom. U Vajmaru (Weimar) se svjetski poznati dizajn Bauhausa i dalje reinterpretira više od jednog vijeka nakon osnivanja pokreta. Ili pak u Berlinu, gdje moderne prodavnice izlažu i prodaju upcycled predmete. Svi oni koji su zainteresovani za neobične i lijepe stvari treba obavezno da posjete sajam dizajna Stijl koji se održava u mnogim gradovima – na ovom sajmu može se pronaći kreativna i nesvakidašnja garderoba, nakit i aksesoar proizveden mahom u malim održivim radionicama.

Pretvaranje tradicionalnog pečenja hleba u umetnost

\"\"

U Njemačkoj je hljeb više od namirnice. Njemačka umjetnost pečenja pokriva oko 3.200 vrsta hljeba i dodata je na listu nematerijalne kulturne baštine nacionalne komisije UNESCO-a. Štaviše, u njemačkom jeziku postoji gotovo pet stotina poslovica u kojima se pojavljuje hljeb. Porodična preduzeća širom njemačkih regiona generacijama gaje tradiciju pečenja hljeba; svi imaju veliku ljubav prema svom zanatu i snažno se fokusiraju na visokokvalitetne sastojke i dugotrajan, promišljen proces proizvodnje. Činjenica da sve veći broj pekara proširuje svoje znanje pohađajući sommelier kurseve za hljeb je još jedan dokaz da Njemačka svoj hljeb shvata veoma ozbiljno.

Izbor ideja za putovanja sastavljen u saradnji sa regionalnim marketinškim organizacijama 16 nemačkih saveznih država:

Baden Virtemberg Satovi sa kukavicom su klasični njemački suvenir. Ovi predmeti poznati su širom svijeta, a evo gdje se izrađuju

https://www.schwarzwald-tourismus.info/schwarzwald/klassiker/kuckucksuhr

Bavarska Dizajner i zlatar Florian Fidlih (Florian Weidlich) iz Ridringa kod Rozenhajma  inspiraciju crpi iz svoje domovine.

https://www.bavaria.by/traditionally-different/bavarian-free-spirits/goldsmith-florian-weidlich/

Berlin Berlin je grad koji postavlja nove trendove i dom je brojnih prodavnica u kojima caruje upcycling. Bilo da se radi o modi, namještaju ili svakodnevnim predmetima, upcycling je održiv i inspirativan.

www.berlin.de

Brandenburg Moda iz Šprevalda: 2014. Sara Gvizc (Sarah Gviszcz) lansirala je svoju modnu etiketu Wurlawy, što se sa lužičkog jezika grubo prevodi kao „žene divlje šume Špre“. Njena odjeća kombinuje moderan dizajn sa elementima tradicionalne lužičke nošnje. www.wurlawy.de
Bremen U pivari UNION i pržionici kafe posjetitelji mogu da posmatraju zanatlije na poslu i uživaju u degustacijama. Ovde se nude vođene ture i seminari o pivu i kafi.

https://brauerei-bremen.de

Hamburg Muzej Speicherstadt prikazuje alate i uvezenu robu koji ilustruju tipičan radni dan skaldištara iz prošlih vremena – od vaganja i uzorkovanja robe do ručnogili mašinskog sortiranja. Muzej takođe pokazuje kako se nekada čuvala visokokvalitetna roba iz uvoza poput kafe, duvana i gume.

www.hamburg-travel.com/see-explore/culture-music/museums-galleries/speicherstadtmuseum/

Hesen Samo posmatranje Horsta Fecinga (Horst Pfetzing), jednog od posljednjih majstora košara u malom selu Alheim-Sterkelshausen, kako posvećeno uvija, plete i veze vrbove grane u prava umjetnička djela je čista meditacija.

https://www.hessen-tourismus.de/de/100-lieblingsorte/korbflechterei/

Meklenburg – Zapadna Pomeranija Strandkorb – pletena stolica za plažu koja je poznat prizor duž cijele njemačke obale, kombinuje praktičnu upotrebu sa tradicionalnim zanatima.www.off-to-mv.com/en/baltic-beaches
Donja Saksonija U destileriji Hardenberg u mestu Nerten-Hardenberg (Nörten-Hardenberg) kod Getingena (Göttingen) possjetitelji mogu da osjete kako se tradicija, inovacije i regionalnost spajaju u pićima i spiritima najvišeg kvaliteta.

www.hardenbergdistillery.com/

Severna Rajna Vestfalija Monschau mlin za senf i njegova vlasnica Rut Brojer (Ruth Breuer).

www.nrw-tourism.com/ruth-breuer

Rajna-Palatinat Keramika kombinuje fino zanatstvo i umjetnost. Muzej keramike Westerwald u Hor-Grenchauzenu (Höhr-Grenzhausen) nudi vođene ture, ali i podstiče posetioce da samostalno istražuju.

www.kannenbaeckerland.de

Sarland Lotar Vilhem (Lothar Wilhelm) poziva posjetitelje rezervata biosfere Bliesgau da mu se pridruže u obradi drveta na čistini, gdje možete sami da napravite namještaj od lokalnog palog drveta.

https://www.urlaub.saarland/content/search?SearchText=&activeFacets[attr_tags_lk:Tags]=waldwerken&filter[]=attr_tags_lk:%22waldwerken%22

Saksonija Svijet ovih otkrića u MEISSEN®: posjeta najstarijoj evropskoj fabrici porcelana u najstarijem gradu Saksonije otkriće zašto su ukršteni mačevi najstariji zaštitni znak koji se neprekidno koristi na svijetu.

www.meissen.com

Saksonija-Anhalt Fabrika stakla HARZKRISTALL u Derenburgu kombinira avanturu, opuštanje, zabavu i izvrsnu hranu i piće u jednom nezaboravnom iskustvu.

www.harzkristall.de

Šlezvik-Holštajn Prelijepi grad Plon (Plön) leži u srcu regije Šlezvik-Holštajn. Ovaj grad ima divan zamak pored jezera i nudi brojne mogućnosti za šetnju gradom, biciklističku ili pešačku turu ili čak kreativnost – naprimjer na kursu izrade mozaika.

https://www.sh-tourismus.de/en/holiday-worlds/cities/ploen

Tiringija Iza debelih zidova zamka leže spektakularno dizajnirane sobe, najveća vaza i najmanji čajnik na svijetu, neizostavna porcelanska crkva i nebeska promenada želja, odakle možete zaželjeti želju i spustiti komad porcelana u dubine ispod.

https://www.leuchtenburg.de/english.html