Napuljska pizza danas ima zaštićeno geografsko porijeklo u Europskoj uniji
Sastojci:
– 350 g brašna
– svježi kvasac
– 200 ml vode (mlake)
– 1 kašičica šećera
– prstohvat soli
– maslinovo ulje
– mozzarella
– umak od paradajza
– svježi bosiljak
PRIPREMA:
U mlaku vodu dodajte svježi kvasac i kašičicu šećera – te sve dobro izmiješajte. Dobivenu pjenu od kvasca pomiješajte s brašnom, sa soli, maslinovim uljem i vodom. Zamijesite elastično tijesto, te ga pokrijte i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 30 minuta. Tijesto razvucite na veličinu kalupa za pizzu – po vlastitom nahođenju. Ako želite jesti tradicionalnu italijansku pizzu, tijesto neka bude veoma tanko, pa ostavite još 20-ak minuta da se diže u kalupu. Na tijesto razmažite umak od paradajza, dodajte sir i svježi bosiljak. Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 stepeni oko 10 minuta.