Mango je slatko, kremasto voće koje nam nudi niz zdravstvenih beneficija. Postoji dosta vrsta i razlikuju se po boji, obliku, veličini sjemena i okusu. Iako kora manga može biti zelena, crvena, narandžasta ili žuta, njihovo unutrašnje meso je, uglavnom, zlatno žuto.
Priredila: Andrea Grkavac
Konzumacija ove tropske voćke ima niz zdravstvenih prednosti o kojima će biti riječ o nastavku.
Starosna makularna degeneracija
SMD je atrofija ili degeneracija makule i samim tim čest uzrok pogoršanja središnjeg vida kod starijih bolesnika. Mango sadrži antioksidans zeaksantin koji prema istraživanjima sporevedenim 2017. godine igra zaštitnu ulogu u zdravlju očiju i može se koristiti kao prevencija nastanaka makularne degeneracije.
Bolesti srca
Prema navodima zdravstvenih naučnika mango sadrži srednje do velike količine kalijuma. Šolja ove sirove voćke od 165 grama obezbjeđuje 277 miligrama kalijuma ili 5,89% dnevnih potreba odrasle osobe.
Sadržaj vlakana, kalijuma i vitamina u mangu pomaže održavanju rada arterija i smanjuje rizik od nastanka srčanih oboljenja. Povećanje kalijuma, praćeno smanjenjem natrijuma u ishrani može pomoći u smanjenja rizika od visokog pritiska.
Koža i kosa
Mango održava zdravlje kose, obezbjeđujući joj veliku količinu vitamina A. Također je neophodan izvor rasta svih tjelesnih tkiva, uključujući i kožu.
Šolja isječenog manga obezbjeđuje 60.1 mg vitamina C, što je većina dnevnih potreba odrasle osobe. A konzumiranje dovoljne količine vitamina C podržava razvoj i održavanje kolagena.