Ljetne osvježavajuće salate
Sastojci:
– 160 g kvinoje
– 400 ml vode
– 3 kašike nasjeckanog peršuna
– 3 mlada luka
– 300 g paradajza
Za salatni preljev
– 60 ml maslinovog ulja
– 1 češanj bijelog luka
– 1 kašičica narezanog bosiljka
– ½ kašičice limunovog soka
– ½ kašičice soli
– crni biber mljeveni
Priprema:
U vodu stavite quinou, te kuhajte 15 minuta, a zatim je ostavite da se ohladi. Dodajte joj nasjeckani peršun, mladi luk narezan na kolutiće i paradajz na kockice. Pomiješajte maslinovo ulje s bijelim lukom, narezanim bosiljkom, limunovim sokom, soli i biberom. Prelijte preko quinoe i povrća, pa promiješajte. Listove zelene salate narežite na trakice.
Posluživanje
Salatu stavite u posudu ili tanjir za posluživanje i preko nje stavite salatu od quinoe. Po salati rasporedite masline narezane na ploške i poslužite.