Jela koja će inspirirati vaš dan

Miris jeseni na tanjiru…

Krem supa od tikve

\"\"

Sastojci:

– 1/2 kg tikve

– 2 luka

– 150 ml vrhnja za kuhanje

– prstohvat soli, bibera i Vegete

– ulje

Priprema:

Zagrijte ulje, te luk, prethodno izrezan na kockice – ispržite. Dodati tikvu, oguljenu i također izrezanu na kockice. Pržite sve minutu, pa prelijte sa 500-750 mililitara vode. Pustiti povrće da se skuha. Nakon što je gotovo, ostavite ga da se ohladi. Izmiksajte štapnim mikserom povrće. Ako je supa pregusta, dodajte još malo vode i vratite na peć da prokuha. Dodajte so, biber i Vegetu – po želji, a zatim dodajte i vrhnje. Neka prokuha još jednom i supa je gotova.

 Kesten salata

\"\"

Sastojci:

– 100 g kestena

– 150 g prokulica

– kašičica maslinovog ulja

– so

Priprema:

Pripremite kestenje, ogulite ih i kuhajte, u drugoj posudi kuhajte prokulice. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, pa ubacite kuhane kestene i prokulice, začinite po želji i poslužite.

Prokulice sa šampinjonima

\"\"

Sastojci:

– prokulice

– šampinjoni

– bijeli luk

– začini po ukusu

 Priprema:

Priprema je jednostavna, da jednostavnija ne može biti! Pržite prokulice sa sjeckanim šampinjona i malo bijelog luka. Začinite po svom ukusu i dobit ćete originalno i izuzetno ukusno jelo.

Kruška u čokoladi

\"\"

– 115 g putera

– 190 g smeđeg šećera

– 100 g šećera

– jaje

– 235 ml mlijeka

– kašičica ekstrakta vanilije

– 195 g brašna

– 60 g kakaa

– 1/4 kašičice sode bikarbone

– 1/2 kašičica praška za pecivo

– 1/4 kašičice soli

– 3 kruške

– šećer u prahu

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 160 stepeni, a kalup za hljeb obložiti papirom za pečenje. U posudu dodati puter i šećer, jaje, mlijeko i ekstrakt vanilije – sve dobro mikserom izmiješati. U drugoj posudi pomiješati brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Ovu smjesu pomiješati sa smjesom sa puterom – te sve zajedno miksati. Kada je smjesa gotova – prebacite je u kalup, te u jednakom razmaku poredati kruške. Peći oko 70 minuta, te provjeriti čačkalicom (je li čista ili ostaju mrvice). Kada je gotova, izvadimo je i ostavimo u kalupu 15 minuta. Servirajte po želji…