Dobra strana hljeba

Svake godine 16. oktobra obilježavamo Svjetski dan hljeba. Ovaj dan pokrenula je Međunarodna unija pekara i slastičara (UIBC). Obilježavanje je posvećeno glavnoj hrani koja je važna u cijelom svijetu od samih začetaka poljoprivrede.

Sa sigurnošću možemo reći da znamo kako napraviti hljeb već više od 10.000 godina, jer je prema istorijskim podacima, najraniji hljeb pravljen na području današnjeg Egipta još oko 8.000 godina prije naše ere. Od tada hljeb ima značenje koje u mnogim kulturama nadilazi samo puku prehranu. Hljeb je i metafora za osnovne životne potrepštine i životne uvjete općenito.

\"\"

„Hljeb je korijen života“, kaže stara izreka, a nama u Argeti hljeb je sve. Jer da nije bilo hljeba za mazanje Argete, ne bismo postali mesna i riblja pašteta broj 1 u Europi. Svaka Argeta pašteta pripremljena je od pomno biranih komada mesa ili ribe, vrhunskih prirodnih začina i biljnih ulja, a svaki Argetin proizvod slijedi recepturu BEZ. Ali postoji još jedan sastoja, nama najvažniji. Svaka je Argeta napravljena s puno ljubavi.

\"\"

Vjerojatno nema boljeg dana u godini da se zahvalimo svima vama koji pečete svoj hljeb.

I zato vam danas želimo reći – HVALA! Hvala svima koji pečete hljeb za sve nas, svima koji pečete hljeb za sebe ili svoju porodicu, svima koji tek učite ovaj zanat i svima koji shvaćaju važnost hljeba u svakodnevnom životu. Bez vas Argeta ne bi postala mesna I rbilja pašteta broj 1 u Europi.*

\"\"