Jovana Marković Vidaković: Mala crna haljina spasila me nekoliko puta

Ova dama sa samo 31-om godinom ostvarila je veliki uspjeh. Iza sebe ima 11 godina radnog staža sa zadivljujućim rezultatima. Diplomirana je politologinja, koja je svoj cijeli radni vijek provela u prodaji i marketingu

Razgovarala: Indira Delić

Foto: Edvin Kalić

Hair stylist: Alan Karčić, Studio ljepote: Dream team

Make up artist: Emira Bektić, Kultura ljepote

Kada biramo naše sagovornice, trudimo se da one budu uspješne u poslovima kojim se bave, a jedna od njih zasigurno je i Jovana Marković Vidaković, direktorica marketinga najuspješnije novinarsko-izdavačke kuće u našoj zemlji “Avaz roto press”.

Ova dama sa samo 31-om godinom ostvarila je veliki uspjeh. Iza sebe ima 11 godina radnog staža sa zadivljujućim rezultatima, a upravo njeno ime skriva se iza manifestacije “1001 noć. Funkciju komercijalne direktorice obnašala je u kompanijama koje su zastupale velike brandove: Dior, Givenchy, Kenzo, Clarins… Diplomirana je politologinja, koja je svoj cijeli radni vijek provela u prodaji i marketingu.  Ostvarila je i najvažniju životnu ulogu postavši majka dvije djevojčice Elene Nine i Laure Nikol, koje su njena vječna inspiracija.

\"\"

O Jovaninim uspjesima mogli bismo pisati danima, no ovaj put odlučili smo pobjeći od posla, te porazgovarati o modi. Za nju kažu da je žena od stila, te da je jedna od onih dama koja u bilo koje doba dana ili noći znaju šta u određenom trenutku treba odjenuti.

Kako biste opisali svoj poslovni, a kako privatni modni stil?

– Kada gledam svoj poslovni look, unazad deset godina, to su poprilično neke oštre crte, bilo je više elegancije, valjda zbog posla kojim se bavim. Marketing je poslovna sfera, gdje, ipak, moraš ostaviti dojam jako ozbiljne elegantne žene i nikako nije dozvoljen “free style”. Kad je posao u pitanju štikle su obavezne!

Privatno je posve druga priča. Pošto sam majka dvije djevojčice, često sam u ravnoj obući, a nosim farmerke i trenerke.

\"\"

 Koji su Vaši odjevni favoriti ove sezone? 

– Nosim ono u čemu se osjećam dobro. Poprilično sam svoja i mislim da je to jedini uspjeh. Većina žena nosi ono što je u moderno, pa čak i kada im to ne stoji. Moj trend je ono u čemu se dobro osjećam. Ove sezone moje ormare preplavit će crvena i zelena.

Šta najviše volite nositi tokom hladnih dana?

-To su obično odijela. S obzirom na to da je ljeti nezamislivo da obučem sako zbog vrućina, ovaj period idealan je za kombiniranje sakoa s pantalonama, suknjama, haljinama.

 Jesu li Vam trendovi imperativ kod odijevanja? 

– Nisu apsolutno! Kod odijevanja mi je bitno da se dobro osjećam.

Vaša garderoba uvijek “vrvi” šarenim komadima, no koje boje najviše preferirate kod odijevanja?

– Na početku ulaska u biznis većina mladih dama kod odjevnih kombinacija bira crno. Međutim, kako si starija, zrelija, kako više ulažeš duhovno u sebe, onda si spremnija na šarenije kombinacije. Moje omiljene boje su plava i crvena. Psiholozi su kazali da osobe s puno boja su duhovno i mentalno spremnije.

 Postoji li neka odjevna kombinacija koju nikada ne biste odjenuli?

– Postoji, ne volim šlampave stvari. Meni takve stvari ne odgovaraju jer mi ne stoje lijepo, iako su moderne, definitivno ih nikada ne bih odjenula.

Kojem dizajneru ste ukazali svoje povjerenje. Čije kreacije krase Vaš ormar?|

– Svi oni koji me prate na društvenim mrežama znaju da je to Belma Tvico-Stambol. Nas dvije smo vjenčane kume i dugogodišnje prijateljice. Iskreno, i da mi nije prijateljica, ona bi bila moj prvi izbor. Njene kreacije su fenomenalne. Kreira baš onako kako volim. Njen stil pun je vedrih boja, a specifično je kada nosite Belminu kreaciju da se osjećate svojom. Nikada nećete izgledati kao nečija kopija već ćete biti svoje. Posebno bih pohvalila njenu novu kolekciju i njene dizajnirane materijale. Ponosna sam na njen uspjeh.

Koja žena je Vaša najveća inspiracija kada je odijevanje u pitanju?

– Pa i nemam baš neku posebnu ženu koja me je inspirirala. Postoje osobe čiji stil volim i poštujem, ali ne bih nikoga posebno izdvajala. Volim što sam svoja. Ono što je sinonim i što predstavlja Jovanu u modnom stilu su visoka potpetica, uska suknja i haljina.

Na koju “krpicu” ste potrošili najviše novca?

Skupa garderoba nije mjerilo stila. Mislim da dama treba uložiti u dobru i kvalitetnu obuću. Uz odlične cipele lako je kombinirati i sve ostalo.

Za crnu haljinu kažu da je spas u posljednji čas. Je li Vas nekada spasila?

– Više puta me je spasila. Posebno kada su u pitanju neke konferencije ili sastanci koji su neplanski dogovoreni, a odlična je i za ponijeti na poslovni put.

Primijetili smo da u svom asortimanu posjedujete “Cloxice”. Cloxice su namijenjene samouvjerenim i poslovnim ženama, umjetnicama, te ženama koje jako cijene svoje vrijeme, savršeno njime vladaju i okreću ga u svoju korist. Jeste li Vi takva dama?

– Nisam znala da je to opis Cloxica (smijeh). Iskreno, jesam. Te rečenice me opisuju. Cloxice su mi se na prvu dopale. Obično kada ih nosim ljudi me pitaju koliko je sati i onda počne priča o ovim fenomenalnim cipelama.  

 Preferirate li velike ili male torbe?

– Više volim velike torbe. Kada ste mama onda sve morate nositi sa sobom. Nedavno sam kupila malu torbu i ništa mi nije moglo stati u nju . Tako da veliku torbu ništa ne može zamijeniti.

Šta nosite na poslovni put?

– Pored kozmetike, nekoliko odjevnih kombinacija, uvijek jedan par viška cipela, što je sigurno, sigurno je (smijeh). Ne znam zašto, ali uvijek imam neobjašnjivi strah da bi mi neka potpetica mogla pući.

Da li se žena sa stilom rađa ili je to vještina koja se može naučiti?

– Po meni, obje konstatacije su ispravne. Ima žena koje se rode sa stilom, a ima također žena koje nisu imale stila, pa su ga s vremenom naučile. Isto tako imamo dosta žena koje imaju mnogo novca, a ne mogu se pohvaliti stilom.  

Jeste li neki svevremenski modni komad odjeće naslijedili od svoje majke?

– Ima nekoliko kombinacija koje sam naslijedila od svoje majke, koji su danas vrlo moderne.

Koji modni komad biste voljeli ostaviti u naslijeđe svojim djevojčicama?

 – Starija kćerka Elena ima šest godina i dva mjeseca i non-stop po kući hoda u mojim štiklama i pita me kada ću joj kupiti par poput mojih (smijeh). Mlađa Laura više afiniteta gaji prema tehnici, ima samo četiri godine, a već me je pitala kada će dobiti svoj prvi telefon. Iskreno, voljela bih da naslijede nekoliko mojih haljina,

  Moje cipele idu na godišnju kontrolu

– Mislim da je važno da dama posjeduje kvalitetne, udobne i lijepe cipele, pa tako ih ja u svom asortimanu imam dosta. Stvarno ne žalim izdvojiti određenu svotu za cipele, jer je to dugotrajna investicija. Jednom godišnje sve moje cipelice idu na kontrolu i pregled kod obućara, kako bismo vidjeli je li sve uredu, te izvršili popravke.