Makovnjača cvijet izrazito je meka, sočna i dekorativna makovnjača koju nitko neće moći odbiti. Ova makovnjača u obliku cvijeta idealna je za porodična i praznična druženja
Pripremila: Mirjana Šmit
Sastojci za tijesto:
– 30 g svježeg kvasca
– 2,5 dl mlijeka
– 600 g glatkog brašna
– 2 žumanca
– 100 g otopljenog maslaca
– 100 g šećera
– 1 vanilin šećer
– prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
– 500 g maka
– 140 g šećera
– 1 vanilin šećera
– 2-3 dl mlijeka
– rum
– 2 bjelanca
Sastojci za premazivanje:
– 1 jaje
Tijesto
Kvasac i kašičicu šećera preliti s 1 dl toplog mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta. Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima (i ostatkom mlijeka), umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.
Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, svaki tanko razviti, premazati nadjevom i zarolati. Roladu spojiti u krug i oštrim nožem zarezati kao na fotografiji. Ostaviti na toplom 20 minuta. Premazati umućenim jajetom i peći oko 30 minuta u šporetu zagrijanom na 180 °C.
Nadjev od maka
Mljeveni mak, šećer i vanilin šećer preliti vrućim mlijekom. Po želji, dodati malo ruma. U hladni nadjev umiješati snijeg od 2 bjelanca.
Napomena:
Količina sastojaka dovoljna je za dvije makovnjače.