MAKOVNJAČA – IDEALNA ZA PORODIČNA I PRAZNIČNA DRUŽENJA

Makovnjača cvijet izrazito je meka, sočna i dekorativna makovnjača koju nitko neće moći odbiti. Ova makovnjača u obliku cvijeta idealna je za porodična i praznična druženja

Pripremila: Mirjana Šmit

Sastojci za tijesto:

– 30 g svježeg kvasca

– 2,5 dl mlijeka

– 600 g glatkog brašna

– 2 žumanca

– 100 g otopljenog maslaca

– 100 g šećera

– 1 vanilin šećer

– prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

– 500 g maka

– 140 g šećera

– 1 vanilin šećera

– 2-3 dl mlijeka

– rum

– 2 bjelanca

Sastojci za premazivanje:

– 1 jaje

Tijesto

Kvasac i kašičicu šećera preliti s 1 dl toplog mlijeka, promiješati i ostaviti na toplom 10 minuta. Uzdignuti kvasac pomiješati s navedenim sastojcima (i ostatkom mlijeka), umijesiti glatko tijesto i ostaviti pokriveno 60 minuta.

Tijesto podijeliti na dva jednaka dijela, svaki tanko razviti, premazati nadjevom i zarolati. Roladu spojiti u krug i oštrim nožem zarezati kao na fotografiji. Ostaviti na toplom 20 minuta. Premazati umućenim jajetom i peći oko 30 minuta u šporetu zagrijanom na 180 °C.

Nadjev od maka

Mljeveni mak, šećer i vanilin šećer preliti vrućim mlijekom. Po želji, dodati malo ruma. U hladni nadjev umiješati snijeg od 2 bjelanca.

Napomena:

Količina sastojaka dovoljna je za dvije makovnjače.