Maja Graholski: Radost i magija

Maja Graholski, specijalistica ekonomije, uspješna je poduzetnica sa 17 – godišnjom karijerom. U ranoj mladosti okušala se kao urednica i voditeljica na radiju i televiziji. Bila je trgovkinja, brnd menadžerica i voditeljica prodaje ključnih kupaca… A, danas je direktorica uspješne agencije Premium Home Group i osnivačica je omiljenog Dječijeg sajma, koji se ove godine u našem glavnom gradu održao po sedmi put. Ponosna je majka djevojčice Kale Victorije… U nešto drugačijoj formi razgovora, ova poduzetnica otkriva nam zanimljivosti iz svog života…

 DJETINJSTVO

 – Temelj svake ličnosti nalazi se u njenom djetinjstvu. Djeca su spužvice koje sve gledaju i upijaju. Dosta je istine u rečenici – da sve što jesmo i činimo nosimo iz kuće. Djetinjstvo mog djeteta potpuno se razlikuje od mog, jer ona živi u doba umjetne inteligencije i prirodne gluposti. Svijet se potpuno promijenio. Trudila sam se da njeno djetinjstvo bude bezbrižno i slično mom – u svakom smislu, ispunjeno igrom, crtanjem i sportskim aktivnostima, da razvija kreativnost i snalažljivost, a umjereno bude izložena modernim tehnologijama. Vjerujem da sam u tome uspjela, ali sada ulazimo u pubertet i sigurna sam da neće biti jednostavno.

\"\"

 SNIJEG

 – Zimsko sam dijete kao i moja kćerka. Volim snijeg, iako ne volim zimu. Snijeg je radost, magija i veselje. Sjećam se onih zima iz mog djetinjstva kad je snijega bilo u izobilju. Više nema takvih zima u gradovima. Više ne možemo vući djecu na saonicama kao što su nas vukli po gradu. Još su mi u sjećanju ta vremena kad je sve škripalo pod nogama, povijale se grane od težine snijega i grad izgledao kao iz bajke.

 BOŽIĆ I NOVA GODINA

 – Božić je za mene posebno vrijeme u godini kada se cijela porodica okupi. Moja Kala je rođena dan prije Badnjaka tako da se kod nas slavi danima. Uistinu uživam u tom vremenu ma koliko se umorila od kuhanja i spremanja. Ove godine očekujem prijateljicu s djecom iz Londona i moju sestru koja dolazi s porodicom iz Njemačke gdje živi. Bit će veselo s punom kućom djece i baš se veselim.

\"\"

 PRIJATELJSTVO

 – Neka prijateljstva traju od rođenja, a neke ljude sretnemo kasnije u životu. S nekim ostanemo u kontaktu cijeli život, a s nekima izgubimo kontakt, jer se različito razvijemo ili nas život drugačije odnese. Nekada možemo biti bliži s ljudima koje smo tek upoznali, jer nas je možda spojila neka nevolja ili uspjeh, pa se bolje razumijemo. Prijateljstvo ne mora trajati cijeli život, ali dok traje meni je važno da je iskreno, bez kalkulacije i lišeno svake sumnje u lojalnost i odanost. Čim osjetim nešto od navedenog udaljim se.

KNJIGA

 – Knjige su moja ljubav. Kupujem ih u svakoj prilici i mnoge čekaju da budu pročitane. Nikad mi nije dosta knjiga, uvijek maštam kako ću jednom imati sve vrijeme ovog svijeta za čitanje knjiga uz neki kamin u borovoj šumi. Volim klasike, romane, autobiografije, historijske knjige, psihologiju, filozofiju… Čitajući proputujem cijeli svijet, učim o drugim kulturama, upoznajem različite karaktere ljudi, razmišljanja, učim o sebi i drugima i to mi nerijetko pomaže bolje razumjeti život i ljude.

 DJEČIJI SAJAM

 – Dječiji sajam je koncept sajma i festivala u jednom – koji sam osmislila prije 15 godina i po kojem se od tada održavaju dječiji sajmovi i festivali u cijeloj regiji. Naime, do 2007. godine niko nije radio ništa slično i sasvim slučajno sam došla na tu ideju. Brzo se taj koncept proširio i počeli su se organizirati sajmovi odnosno festivali za djecu i porodicu u cijeloj regiji. Sam koncept dječijeg sajma, kao ni ime nisam zaštitila kao intelektualno vlasništvo, jer je to veoma teško. Uostalom, meni je sasvim dovoljno što sam osmislila jedan takav koncept koji je otporan na vrijeme i koji svakim danom ima sve veću vrijednost, jer stvara sjećanja na djetinjstvo najmlađih nezaboravnim. Ponosna sam na ovogodišnji sajam i tim koji je radio na realiziranju.

\"\"

 ZDRAVLJE

 – Zdravlje mog djeteta, moje porodice i moje, najveći je blagoslov. O zdravlju većina nas misli tek kad se razbolimo i to je jedna od najvećih ljudskih grešaka. Prije deset godina, imala sam jedan višemjesečni stresan period koji je bio okidač za autoimunu bolest koja mi ostaje za cijeli život. Uzimam terapiju svakodnevno i navikla sam se nakon toliko godina, ali nekad me baš umori. Od kad mi se to dogodilo počela sam više brinuti o sebi. Maksimalno sam se ograničila od svega što mi, na bilo koji način, unosi nemir. Nije bilo preko noći i traje i danas, ali jedini je način da sačuvam svoj unutrašnji mir koji je nerijetko okidač za mnoge bolesti. Život je toliko prolazan i ne želim da mi nebitnosti drže kormilo.

\"\"

 LJEPOTA

 – Andrić je napisao: Vrijednost ljepote je u beskrajnoj raznolikosti vidova pod kojima nam se javlja. Dakle, možemo je naći u svemu ako imamo oči koje žele da je vide. Neki ljudi nemaju kapacitet za vidjeti lijepo i to je tužno. Davno sam odlučila tražiti u ljudima dobro, isticati dobro i poticati na dobro. Ako pričamo o ženskoj ljepoti – ona će za mene uvijek biti u prirodnosti, jednostavnosti i stavu. Nema ništa lijepo u vulgarnosti, izvještačenosti i zlobi.

 MODA

– Volim modu, ali trendove rijetko slijedim. Kroz godine sam izgradila svoj stil koji je u dnevnoj varijanti sve više spada pod sportsku eleganciju, a u večernjoj volim malo glamura. Oduvijek sam voljela dobre krojeve, čiste linije i fine tkanine. U dobro skrojenoj odjeći od luksuzne tkanine uvijek izgledamo lijepo i moćno.

 SPORT

– Od rane mladosti sam aktivna i sport mi je važan, posebno za mentalno zdravlje. Plivam, igram tenis, šetam po obližnjoj šumi, vozim bicikl i idem u gym. Nekad imam više vremena za sport, nekad manje, ali uvijek je prisutan.

 DAMA

 – Žena koja ne dozvoli da akcija drugih umanjuju njene lijepe manire i utječe na njeno ponašanje. Ona koja ima moć da se izdigne iznad situacije, koja zna kad treba otići ili se povući i zadržati dostojanstvo. Dama je prirodna, ima mjeru, zabavna je, odmjerena i samouvjerena. Ona se ne oholi, nije vođena egom, ne umanjuje druge da bi izdigla sebe. Nije sebična i umišljena. Dama je žena koja plijeni svojom pojavom, stavom i držanjem, i u trenerci i u najfinijoj toaleti.

\"\"

 USPJEH

– Uspjeh je relativan pojam, jer za svakog od nas ima drugo značenje, a za mene je to biti sretna i nasmijana, biti zadovoljna svojim životom i postignućima. Biti mirna u duši.

 SREĆA

 – Sretan čovjek je onaj koji uvijek ima šta da želi, koji nema sve, ali mu ništa ne nedostaje da bi bio sretan.