Zašto je dobra organizacija ključ uspješnog života?

„Cilj bez plana je samo želja.“ Rečenica je to iza koje stoji tvorac obožavanog \’Malog princa\’. Antoine de Saint Exupéry je uistinu znao koja je važnost planiranja, a znaju to i tvorci prvog bh.planera za žene koji nosi naziv \’CHICovnik\’. S obzirom na to da je početak godine, zamolili smo ih da za LadiesIN izdvoje 10 najvažnijih stvari za uspješno planiranje, tj za planiranje koje vodi ka cilju. Ekipa je spremno prihvatila zadatak i ispod donosimo ključ uspješnog planiranja razrađenog kroz 10 jednostavnih, no iznimno važnih koraka

Mi u CHICovnik timu priznajemo da volimo početak godine bez obzira koliko on možda svima bio omražen zbog onog dobro poznatog osjećaja kada je vrijeme da blagdanske party cipelice pospremimo na policu, a pripremimo mokasinke koje nosimo u ured i u kojima trčimo s jednog kraja grada na drugi izvršavajući radne obveze.

Srećom, godine iskustva iza nas, baš kao i komentari fanova i korisnica našeg planera su nam pomogle u tome da za 2018. godinu osmislimo i dizajniramo planer koji će svakoj ženi  biti pravi asistent u organizaciji lijepih, produktivnih, inspirativnih i opuštenih 365 dana koliko nas čeka u ovoj godini.

CHICovnik za koji se moramo pohvaliti da je osmišljen, dizajniran i tiskan u BiH će vam, pored svoje osnovne funkcije – planera obveza, sastanaka i ostalih dogovora, svakodnevicu uistinu učiniti ljepšom. U njemu ćete naći i plan obroka za cijeli mjesec kojeg prati i popis za kupovinu namirnica, zatim pomoći će vam da svaki mjesec usvojite jednu malu (ali iznimno važnu!) naviku, baš kao i otkriti razne (do u detalj istestirane) trikove za bolju (i inspirativniju) organizaciju posla i doma. Uz sve to, on dolazi unutar debelih, korica u zavodljivim bojama i zlatotiskom na naslovnici, dok je unutrašnjost ispisana na kvalitetnom, debljem papiru u prekrasnoj bež nijansi.

\"\"

Razumljivo, jer i nama ponekad zvuči predobro da bi bilo istinito, stoga, kako bismo vas uvjerili da CHICovnik uistinu uljepšava svakodnevicu, vodimo vas na malo foto putovanje kroz planiranje.

Vežite pojaseve, CHICovnik i olovku u ruke i krenimo!

KORAK1:

Na prvu stranicu CHICovnika upišite jednu riječ koja će vas voditi kroz 2018. Riječ za koju smatrate da je osnova sreće. To može biti ljubav, osmijeh, zagrljaj. Naša Dijana se odlučila za riječ \’Ljubav.\’

Tako ćete se svaki puta kada otvorite otvorite ovu stranicu prisjetiti suštine života i sreće.

\"\" \"\"

KORAK 2:

Na stranicu s podacima o vlasnici upišite svoje ime i dodajte mali cvjetić u kutu. Da vas nasmije i unese malo vedrine.

\"\"

KORAK 3:

Mi u CHICovnik timu vjerujemo u onu da sreću čine male stvari. Baš poput sunčanog jutra i ukusne kave. Zašto biste i vi trebali prigrliti ovakav način razmišljanja, pročitajte na prvim stranicama planera. (P.S. Na ovoj stranici ćemo vam otkriti i prvu malu naviku koja će vam zasigurno dati više energije za započeti dan.)

\"\"

KORAK 4:

Došli smo i do planera prvog tjedna u godini. Planer je osmišljen tako da vas uvijek drži fokusiranim na ono što je važno. Naš savjet (koji smo istaknuli i na stranicama CHICovnika) je da svaku nedjelju ostavite pola sata kako biste se pripremili za tjedan pred vama. U tom periodu otvorite planer i u rubriku \’TOP 3\’ upišite tri najvažnije stvari za tjedan pred vama. Budite rigorozni i konkretni. Jednostavno se zapitajte koje tri stvari vam okupiraju misli i njih zapišite ovdje.

Nakon toga ta tri cilja razložite kroz tjedan. Svaki dan zapišite aktivnost koju trebate napraviti (i odredite joj točno vrijeme), a koja će vas dovesti od ispunjavanja ciljeva koje ste istaknuli kao najvažnija \’TOP 3\’.

\"\" \"\"

KORAK 5:

U planeru smo na kraju svakog dana ostavili i prazan prostor. On je namijenjen vama i vašim potrebama. Ovdje možete pratiti unos kalorija ili zapisivati dječje aktivnosti ili pak upisati stvari na kojima ste taj dan zahvalni. Odabir je na vama. U našem timu ovaj dio koristimo za podsjetnik o važnosti unosa tekućine u tijelo. Jednostavno u svaki odjeljak nacrtamo osam kućica koje predstavljaju osam čaša vode. I dok u svakoj kućici ne bude po jedan X ne stajemo s unosom. Pokušajte, mi jamčimo da djeluje!

\"\" \"\"

KORAK 6:

Iako je svaki dan u životu iznimno vrijedan i vrijedi ga živjeti punim plućima, neki datumi su ipak malo posebniji i draži. Datumi kao što su rođendani dragih osoba ili datumi na koje putujete na odmor s društvom. Kako bismo tim datumima dali zasluženu pažnju, u svakom CHICovniku unutar džepa za vizitke ćete pronaći i neodoljive stickere koji su poklon našeg malog tima našim korisnicima. Već sada obilježite važne datume i isplanirajte vrijeme za sebe. Vrijeme za odlazak u šetnju ili kavu s curama.

\"\" \"\" \"\"

KORAK 7:

Financije su važna stavka u našim životima. Istina, njima ne kupujemo najvažnije stvari u životu kao što su sreća i ljubav, no sve ostalo ipak jesmo. S druge strane, istraživanja pokazuju da je neizvjesnost u financijama jedan od najvećih uzoraka stresa kod ljudi, stoga smo si dali zadatak da taj stres umanjimo. Tako ćete unutar CHICovnika pronaći i financijski planer po mjesecima za cijelu godinu. Ispunjavajući polja koja smo osmislili kao što su mjesečni budžet za gorivo, stanarinu ili kozmetiku koju smo kupili u drogeriji, doći ćete do jasne slike na što trošite novac na nivou mjesec dana.  Jasno ćete vidjeti na što trošite previše novca i korigiranjem svojih navika moći povećati iznos koji upisujete u polje \’mjesečna štednja\’. S obzirom na to da ušteđeni novac predstavlja i nove avanture poput putovanja ili toliko željenog tečaja plesa, jasno je zašto je važno pratiti svoje financije iz mjeseca u mjesec. Tako stres pretvaramo u zabavu, a teško da može bolje od toga.

KORAK 8:

Znate ono kada cijeli dan jedete zdravo, pa se na kraju dana osjećate puni energije i motivacije da možete napraviti sve što želite u životu? Daa, taj osjećaj! Znamo ga i mi. No isto tako znamo da nerijetko u užurbanom životu kakvog nas većina živi, dan umjesto zdravim obrokom završimo uz kutiju punu hrane iz obližnjeg restorana i plastični pribor za jelo. Da bismo ovu naviku promijenili unutar CHICovnika ćete naći i plan obroka za svaki mjesec. Naravno, ne očekujemo da isplanirate svaki zalogaj, no pokušajte upisati jedan obrok kojeg ćete pripremiti doma, a koji će biti zdrav i ukusan. Predlažemo da na ovu stranicu u onih pola sata koje smo savjetovali da izdvojite nedjeljom upišite i sve obroke koje možete pripremiti za naredni tjedan. Paralelno s tim upišite i koje vam namirnice nedostaju da biste jelo pripremili doma. U ponedjeljak pri povratku s posla kupite namirnice i započnite s pripremom jela. (P.S., a u one dane kada vam nestane inspiracije za ukusna i brza jela, unutar CHICovnika ćete pronaći par sjajnih recepata. Da, mislili smo na sve.)

\"\" \"\"

KORAK 9:

Kako biste izbjegli gubljenje vremena za pronalazak šifre za pristup Facebooku ili se poštedjeli dodatne procedura za novi pin za karticu na mobitelu jer ste prethodni zaboravili, sve te podatke zapišite na jedno mjesto kako biste mogli u svakom trenutku jednostavno doći do njih. Također, na jednom mjestu držite i popis filmova, blogova i web stranica koje želite pratiti kako biste u lijene večeri uštedjeli sate  tražeći dobru filmsku preporuku.

\"\" \"\"

KORAK 10:

Napravite listu za spremanje za putovanje. Kada uhvatite dodatnih pet minuta pogledajte našu listu za pakiranje (za zimsko i za ljetno putovanje) i ako još nešto uvijek nosite sa sobom, dodajte na popis. Ovako ćete si uštedjeti vrijeme pred put i izbjeći stres koji se javlja od bojazni da ćete zaboraviti nešto.

I ne zaboravite – i u one dane kada vam se čini besmisleno napisati svoj plan jer sve izgleda kao da ide nizbrdo, iz našeg iskustva savjetujemo – osvježite se vodom, napravite kavu, sjednite ispred planera i poklonite si samo pet minuta koncentracije da izdvojite svoje prioritete za taj dan. Garantiramo uspjeh. Zašto? Zato jer iza svake uspješne žene stoji njezin CHICovnik.

\"\"