Gabrijeline delicije

Ovu šarmantnu gastroumjetnicu možemo opisati kao energičnu, emotivnu, altruističnu, kreativnu, snažnu… Rođena je u Mostaru, a živjela je u Dalmaciji, Francuskoj i Holandiji da bi je ljubav ponovo vratila u BiH. Zadnjih desetak godina živi svoju ljubav prema gastronomiji stvarajući istinska remek djela na tanjuru kao čaroliju okusa i za najzahtjevnija nepca…

Našoj javnosti poznata je kao vrsna kuharica i vlasnica prvog gastrobloga u BiH „Kod Gabriele“.
Njena tajna uspjeha i kulinarska filozofija, ako bi se morala svesti na jednu riječ je – poštovanje. Poštovanje prema namirnicama i kako ih koristiti i spajati, poštovanje prema načinima pripremanja hrane i cjelokupnoj instituciji objedovanja, ali iznad svega beskrajno poštovanje prema ljudima koji tu hranu kušaju i u njoj uživaju.
Istaknuti gosti koji su posjetili Sarajevo imali su priliku uživati u njenim specijalitetima: Sveti Otac je za svog posjeta kušao njenu posebnu izvedbu \”Pavlove torte\”, dok je za Roberta de Nira pripremala bezglutensku čokoladnu badem tortu. Zanimljiv podatak iz njene bogate biografije jeste i činjenica da je tokom 2015. godine za građane Sarajeva i Regiona pripremila ukupno 1.500 torti.

 Delikatesna pašteta od tunjevine

\"\"

Potrebno: 250 g stejka svježe tune, pola glavice crvenog luka, 5 koktel kiselih krastavaca, 8 kapara, žličica senfa, 2 žlice light majoneze, 2 žlice omekšalog putera,svježi peršin, sok jednog limuna, papar, po želji morska sol.
Priprema: Na pari blanširati stejk tune, te ga rukama usitniti. Luk, krastavce, kapare, peršin nasjeckati sitno. Dodati na tunu, te postepeno dodavati majonezu, senf i puter dok ne dobijete homogenu smjesu. Po želji papar i sol. Osvježite je na kraju s limunovim sokom. Nakon hlađenja servirati uz aromatični prepečenac.

Truffels od cimeta

\"\"

Potrebno: 400 gr integralnog keksa, 400 gr sira Mascarpone, 120 gr mljevenih lješnjaka, 80 gr lješnjaka u jezgri, 80 gr šećera u prahu, 100 gr kakaa, cimeta po želji.

Priprema: Sir, mljeveni keks, mljevene lješnjake, šećer u prahu, kakao, cimet, pomiješati u homogenu smjesu, od koje ćete praviti truffels. U sredinu truffelsa utisnuti cijeli lješnjak i uvaljati u kakao. Gotove truffelse posuti prstohvatom cimeta.

Novogodišnja čokoladno bademasta torta

\"\"

Potrebno: 6 jaja (većih, veličine L), 200 gr šećera (možete smanjiti na 150 gr slobodno, posebno ako volite manje slatko), 200 gr tamne čokolade s visokim udjelom kakaa (grubo sjeckane), 150 gr omekšalog neslanog maslaca (plus još mrvicu za mašćenje kalupa), 100 gr sitno mljevenih badema, 3-4 velike žlice kakao praha (prosijanog), 1 čajna žličica paste od vanilije (ili arome vanilije), 30 ml likera Cointreau (ili nekog drugog likera s aromom naranče, u nedostatku takvih likera, može i rum) 1 limeta (korica i sok) i šećer u prahu.

PRIPREMA:

1. Na pari otopite maslac i čokoladu zajedno, miješajući dok se ne sastojci skroz ne otope. Možete ih otopiti i u mikrovalnoj ako vam je to uobičajena metoda. Kad se sve otopilo, ostavite smjesu da se hladi.

2. U zdjelu stavite jaja, šećer i pastu od vanilije pa mikserom mutite jaja dok im se ne utrostruči volumen, odnosno, dok ne dobijete prozračnu, bijelu, pjenastu smjesu.

3. Sitno mljevene bademe pomiješajte s kakaom i nježno ih umiješajte u smjesu od jaja pa toj smjesi dodajte prohlađenu smjesu od čokolade i maslaca. Na kraju dodajte Cointreau, sitno ribanu koricu i sok od jedne limete te sve dobro izmiješajte (ručno).

4. Smjesu ulijte u namašćeni (i lagano pobrašnjeni) kalup (promjera 24 cm ili 26 cm ako želite nižu tortu) i stavite da se peče u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C stupnjeva oko 30-40 minuta. Dno kalupa možete prekriti i papirom za pečenje.

5. Kad je torta pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite je da se hladi u kalupu. Nakon što se torta malo prohladila i prva vruća para je izišla van, prekrijte je čistom krpom i ostavite da se skroz ohladi.

6. Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa, posipajte je šećerom u prahu i poslužite. Možete je poslužiti i uz tučeno slatko vrhnje, chantilly kremu ili sladoled od vanilije.