Begova čorba – specijalitet bosanske kuhinje

Delicije isprepletene daškom dugogodišnjeg utjecaja raznih kultura

Sastojci:

– litar vode

– mrkva

– 100 grama bamije

– 300 grama telećeg mesa

– 300 grama pilećeg mesa

– lovorov list

– maslac

– 1 kašika brašna

– malo vode i mlijeka

– so, biber

– 50 ml pavlake

– 1 jaje

– muškatni oraščić

– peršun

– limunov sok

Priprema:

U litar vode dodati mrkvu, bamiju, teleće i pileće meso isječeno na kockice, te lovorov list. Kuhati dva do tri sata. U drugoj posudi pripremite svijetlu podlogu za sos od maslaca, jedne kašike brašna s malo vode i mlijeka uz začine.

Sve sjediniti u šerpu/lonac s povrćem i miješati, dok se ne zgusne. Dok miješate dodajte i pavlaku, koju ste prethodno umutili, te jaje. Na kraju dodajte muškatni oraščić.

Uživajte!