Brza salata s tunom koja se može jesti za ručak i večeru

Iza egzotičnog imena bulgur krije se ništa drugo nego kuhana, pa sušena i potom lomljena durum pšenica, omiljena namirnica bliskoistočnih zemalja, koja postaje sve poznatija i na našim prostorima

Bulgur se može pripremati na razne načine, a budući da se jako kratko kuha, svestrana je namirnica i odlična da složite nešto na brzinu. Nešto poput ove salate koja u sebi ima i fine tunjevine, i svježih krastavaca, i sitno sjeckanog luka, i paradajza, sve preliveno finom emulzijom od limunova soka i maslinova ulja.

Ovakva je salata nutritivno bogata i zasitna, stoga je idealna da je ponesete na posao ili na piknik. Što se tiče sastojaka, improvizacija je dobrodošla, pa tako možete dodati sve ono što vama najviše odgovara ili što u tom trenutku imate u frižideru. Pustite mašti na volju i pripremite već sutra ovo brzo jednostavno jelo!

Sastojci:

250 g bulgura
750 ml vode
200 g konzervirane tune u maslinovom ulju
1 svježi krastavac
7-8 cherry paradajza
½ glavice ljubičastog luka ili 2-3 komada mladog luka
nekolikoi grančica svježeg peršuna

Za preljev:

5 kašičica maslinovog ulja
3 kašičice limunovog soka
prstohvat soli

Priprema:

  1. Bulgur prelijte vodom, kapnite malo maslinovog ulja i stavite kuhati prema uputi na pakovanju (obično je omjer bulgura i vode 1:3). Bulgur će nabubriti i upiti svu tekućinu, tako da ćete ga moći lagano izmiješati viljuškom. Ohladite.
  2. Krastavac ogulite i narežite na sitnije kockicecherry paradajz narežite na četvrtine ili na sitnije, luk narežite nasitno (ako koristite mladi luk, narežite ga na kolutiće). Tunu ocijedite od ulja.
  3. U zdjelu stavite kuhani bulgur, dodajte prvo tunu pa izmiješajte viljuškom, potom dodajte svježe povrće te još jednom sve lagano izmiješajte.
  4. Napravite preljev: u manju teglicu stavite maslinovo ulje, sok od limuna i sol, zatvorite i sve dobro protresite.
  5. Preljevom prelijte bulgur i povrće, dodajte sitno sjeckani peršin i još jednom sve dobro izmiješajte.
  6. Poslužite uz tostirani hljeb. (zadovoljna.hr)