Za burger možemo reći da je odličan način unosa veće količine povrća. Posebno kad je riječ o burgeru svi smo zainteresirani za ukusan finger food i samostalan obrok. Ovakav burger neće ostaviti osjećaj težine, a dat će primjeren osjećaj sitosti
Priredila: Anita Markić
Sastojci:
1 veća cvekla
1 crveni luk
3 čehna bijelog luka
120 grama kuhanog slanutka
120 grama kuhanog graha
50 grama zobenih pahuljica
2 kašičice maslinovog ulja
1 kašičica sjemenki lana
1 kašičica soli
1 kašičica crvene dimljene paprike
1 kašičica bibera
1 kašičica peršuna
Cveklu naribajte na rende. Luk i bijeli luk kratko pirjajte. U sjeckalici povežite slanutak, grah i zobene pahuljice. Dodajte im luk, cveklu i sve začine. Povežete u sjeckalici – još jednom kratko da zadržite male komade. Smjesu ostavite u frižider na pola sata da se stisne, dok pripremite željeno povrće.
Od smjese oblikujte četiri veća ili pet manjih burgera, te pecite na zagrijanoj tavi na kašičici ulja s obje strane – dvije minute.
Preporučujem servirati burger unutar toplog peciva s humusom ili željenim namazom, grilovanom tikvicom, paprikom, zelenom salatom i ajvarom.
Prijatno!