Četvrti rođendan Gastro Puba 13

Sarajevski Gastro Pub 13, smješten u naselju Bulevar, uspješna je poslovna priča i mjesto na koje dolaze ljudi kojima je podjednako važno šta jedu, u kakvom ambijentu jedu i kako se prema njima ophode ljudi koji tu rade.

 

\"\"

Nudi kontinenentalnu, ali i mediteransku kuhinju, pa je ovo sjajna lokacija i kada želite biftek, ali i kada vam glad mogu utoliti samo lignje na žaru. Na štrudlu od jabuka „padaju“ i Nijemci, a imaju i dječije stolice kako bi obiteljska druženja prošla sa što manje stresa. A za ukusne koktele tu je uvijek koktel majstor Semir Beriša.

\"\"

Mnogo je zanimljivosti koje bi vas trebale dovesti na ovo mjesto. Recimo samo da je jedno od rijetkih, ne samo u gradu, već možda i u zemlji koje ima pravu pravcatu biblioteku usred restorana. Zanimljivo je i da je u njemu ugrađeno strano samo ono što se nije moglo nabaviti domaće – od stolica, stolova, sve do fotografija na zidovima, koje su djelo bh. umjetnice.

\"\"

Mjesto je ovo za porodična okupljanja, ali i za korporativne evente. Na dva sprata plus ljetna bašta ugodno se može smjestiti stotinjak osoba, koliko ih je i bilo na proslavi.

Sjajnu večer proveli su zajedno ljudi koji se poznaju zbog posla koji rade, ali baš i nemaju priliku za neformalna druženja.

\"\"

Za sve njih se ove sjajne večeri hrana spremala uživo i vidno. Šankom izmještenim u baštu suvereno je vladao Mirza Merdžanić demonstrirajući vještinu spravljanja najrazličitijih coctaila, a gosti su uživali i u umijeću Muaza Plećana koja im je pokazala sav raskoš Latte Arta, oslikavajući površine njihovih napitaka na bazi kafe.

Divnu noć na izmaku ljeta upotpunila je čarobnim glasom Dunja Fazlić. Meke note i kristalni glas pronijele su ljubavnu čaroliju novim naseljem.

\"\"

Na rođendanu Gastro Puba 13, vlasnica i direktorica Kristina Stanić, okupila je prije svega ljude na koje se, kako kaže, u svako doba dana i noći mogla osloniti. Oni su, kaže, bili njena prva linija u vrijeme borbe za opstanak, na čemu će im uvijek biti zahvalna.

Kada sam prije tačno četiri godine pokrenula ovaj posao imala sam velike snove, planove i ambicije.  

Nekoliko mjeseci kasnije na najgori mogući način za 180 stepeni živote nam je okrenula pandemija. Pitala sam se da li je moguće da nam se ovo dešava i je li 13 nesretan broj. 

Prvi lockdown, zatvaranje objekta, u glavi milion pitanja – kako sačuvati radna mjesta, kako platiti radnike, šta će biti s nama, kada će sve to proći i hoće li? Moram reći da sam bila uplašena, mada to nikad nisam izgovorila naglas. 

Izdržali smo. Ponosna sam na sebe i ljude oko sebe jer nismo otpustili nijednog radnika, kroz sve Covid zamke prošli smo zajedno. Zato sam sretna da smo danas svi ovdje, hvala vam što ste došli i što s nama dijelite ovaj vrlo poseban dan – četvrti rođendan našeg i vašeg Gastro Puba 13 – rekla je na rođendanskoj proslavi Kristina.