Čoko madeleines su ukusni i sočni kolačići koje je najbolje poslužiti isti dan. Čoko madeleines su francuski kolačići koji se poslužuju uz čaj ili kafu
Priredila: Mirjana Šmit
Sastojci:
(15 – 18 madeleines)
– 80 g maslaca
– 2 jaja
– 100 g šećera
– 80 g glatkog brašna
– 25 g kakaa
– prstohvat soli
– 30 g mljevenih badema
– 1 kašičica arome vanilije
– ½ kašičica praška za pecivo
– 50 g vrhnja za kuhanje
Sastojci za premazivanje kalupa:
– 1/2 kašičice maslaca
Sastojci za čokoladnu glazuru:
– 150 g čokolade za kuhanje
– 4 kašičice ulja
Metalne kalupe za madeleines premazati otopljenim maslacem i staviti u zamrzivač na pet minuta. Ponoviti postupak. Silikonske kalupe nije potrebno premazivati. Maslac otopiti i ostaviti sa strane. Jaja i šećer mutiti, dok smjesa ne postane svijetla. Dodati prosijano brašno, prašak za pecivo i kakao, lagano umutiti, te dodati suhe preostale sastojke. Umiješati s vrhnjem za kuhanje da nema grudvica. Dodati prohlađeni maslac i umiješati. Kalupe napuniti pripremljenom smjesom (napuniti ¾ kalupa) i staviti u frižider na 45 minuta.
Madeleines peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C – oko 12 minuta. Izvaditi ih iz kalupa i ohladiti.
Čokoladna glazura