Najukusnija torta za koju je potrebno malo više vremena, ali je rezultat savršen
Potrebni sastojci za dvije svijetle kore:
– 3 bjelanca
– 60 gr šećera
– 75 gr pečenih, mljevenih lješnjaka
– 25 gr mljevenog keksa
– Na vrh noža – praška za pecivo
Za treću, tamnu koru:
– 3 bjelanca
– 60 gr šećera
– 100 gr otopljene i prohlađene čokolade po želji
– Na vrh noža – praška za pecivo
Potrebni sastojci za kremu:
– 9 žumanaca
– 750 ml mlijeka
– 200 gr šećera
– 40 gr brašna
– 30 gr gustina
– 1 čajna kašika vanilin ekstrakta
– 200 gr putera
– Ferrero rocher kuglice, giotto kuglice
– Čokolada ili šlag za dekoraciju
Postupak pravljenja:
Za svijetle kore je potrebno da za svaku, čvrsto umutimo po tri bjelanca uz postepeno dodavanje 60 grama šećera.
Potom se dodaje 75 grama pečenih, mljevenih lješnjaka, 25 grama mljevenog keksa i na vrh noža – praška za pecivo. Kada se dodaju svi ovi suhi sastojci, smjesa se miješa špatulom, polako – kako se ne bi istjerao vazduh iz bjelanaca. Za jednu tamnu koru potrebno je također čvrsto umutiti tri bjelanca uz postepeno dodavanje 60 grama šećera, te se potom dodaje na vrh noža praška za pecivo i otopljenih 100 grama čokolade po izboru koja mora biti prohlađena. Ponavlja se postupak miješanja špatulom da se ne bi istjerao vazduh iz bjelanaca. Za kremu je potrebno staviti 750 mililitara mlijeka da prokuha zajedno s 100 grama šećera te potom je potrebno dodati ekstrakt vanilije, a po želji i burbon vanilija. U drugu posudu je potrebno mikserom umutiti 9 žumanaca s 100 grama šećera. Potom se dodaje 40 grama brašna (3 velike kašike) i 30 grama gustina (2,5 velike kašike) i potom se smjesa miješa mutilicom ili valjačom. Kada se mlijeko zagrijalo, uzima se 2 kutljače mlijeka i dodaje u smjesu sa žumancima da bi malo razrijedili smjesu. Smjesa sa žumancima se vraća u mlijeko koje kuha i miješa se 4-5 minuta dok se ne dobije gusta smjesa. Potrebno je gotovu smjesu prebaciti u drugu zdjelu, pokriti prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostaviti u frižideru 2-3 sata da se potpuno ohladi. Puter sobne temperature izmiksati mikserom, te dodavati malo po malo od ohlađene smjese od žumanaca. Mutiti dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu je zatim potrebno raspodijeliti na 3 jednaka dijela. U prvi dio smjese od žumanca dodajemo 8 Ferrero kuglica koje je prethodno potrebno izblendati u blenderu. U Ferrero rocher kuglice dodajte 2-3 kašike kreme od žumanaca kako bi se lakše izblendalo. Potom izblendane kuglice vraćamo u ostatak kreme od žumanaca i sve sjedinimo špatulom. U drugu kremu dodajemo isitnjene Giotto kuglice i sve dobro sjedinimo špatulom. Treća krema od žumanaca ostaje kakva jeste, u nju ne dodajemo ništa. Postupak slaganja torte je sljedeći: na jednu svijetlu koru mažemo giotto kremu a potom na tu kremu dodajemo tamnu koru od čokolade i tu koru mažemo kremom od Ferrero Rocher kuglica. Na kremu od Ferrero Rocher kuglica stavljamo drugu svijetlu koru i kremu od žumanaca u koju nismo ništa stavili. Tortu ukrašavamo ganažom. Ganaž pravimo od 100 grama mliječne čokolade, 100 grama čokolade za kuhanje koje topimo s 6 kašika vrhnja za kuhanje. Ganaž prelijemo preko torte i tortu ukrašavamo po želji, bijelom čokoladom ili lješnjacima, Ferrero Rocher kuglicama ili Giotto kuglicama, to prepustite vašoj mašti i ukusu.
Prijatno!
Kreatoricu ovog ukusnog recepta potražite na Instagram profilu @njenakuhinja